Aktywne Wpisy
kinkykylie +416
Od razu człowiek czuje się bezpieczniejszy, widząc takie łapanki na kierowców, którzy przy pustej drodze nie zatrzymali się do zera, tylko zwalniali do 5 km/h na znaku stop. Przeklęci kryminaliści ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#policja #polskiedrogi #polska #bekazpodludzi
#policja #polskiedrogi #polska #bekazpodludzi
WielkiNos +70
Juleczki z twittera twierdzą, że oświadczyny ze strony mężczyzny to uprzedmiatawianie kobiet.
#bekaztwitterowychjulek #zwiazki #zareczyny #pieklomezczyzn #logikaniebieskichpaskow
#bekaztwitterowychjulek #zwiazki #zareczyny #pieklomezczyzn #logikaniebieskichpaskow
Przepis:
-szklanka ziemniaka
-pół szklanki marchewki
-3/4 łyzki soli
-łyżka octu jabłkowego
-2 łyżki tahiny
-3 łyżki płatków drożdżowych
-1/2 łyżki czosnku granulowanego
-1/2 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam sojowego, bo właściwie zawsze używam sojowego do gotowania, ale można dać dowolnego niedosładzanego)
Ziemniaki i marchew zagotowac w wodzie z solą do miękkości. Odcedzić, dodać resztę składników, zblendować na gładką masę. Wychodzi porcja nieco większa, niż na zdjęciu.
To jest naprawdę przepyszny, kremowy sos (a byłam baaaardzo sceptyczna). Najbardziej przypomina serowy dip, który dają do nuggetsów w kinie ;)
Z proporcjami można eksperymentować, ja podałam te, które mnie satysfakcjonują, ale wiem, że np. mistrz @6c6f67696e dodaje więcej marchewki, a mniej ziemniaka. Na waszym miejscu zaufałabym raczej jemu, niż mi :D
Nadaje się jako dip, sos do mac and cheese, sos do pizzy czy zapiekanek (pięknie się rumieni w piekarniku!) i do wyjadania łyżką prosto ze słoika. Może kilka dni stać w lodówce :)
#wegetarianizm #weganizm #gotujzwykopem
Ultra plot twistem byłoby gdyby się okazało, że sos serowy w kinach jest właśnie wegański, robiony w podobny sposób ᶘᵒᴥᵒᶅ
Do czego jeszcze można ich użyć?
@bartoszp: nie jarają mnie śluby ¯_(ツ)_/¯
@chixi: ja robię z nich "parmezan" na bazie migdałów i majonez z aquafaby :)
@to_juz_przesada: bo wtedy nie czuć ziemniaka w sosie, chociaż to też może zależeć od jego odmiany ¯\_(ツ)_/¯
Gdyby ktoś był ciekaw to przepis na ten sos jest z tego przepisu
@MalpigwaltXXXX:
-pół szklanki marchewk
@to_juz_przesada Ale że jak?
Śluby są super.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@kakagonzalez: 2018 a znalezienie w necie przepisy z jednostkami SI zakrawa o niemożliwość. jak nie odmierzanie ćwiartkami łyżeczek, to temperatura w Fahrenheitach czy innych Celsjuszach jest na kiju ;)))))))
życie to jest jednak nieustanna przygoda