Wpis z mikrobloga

Witam, piszę do Was z prośbą o pomoc w nauce programowania, a właściwie to o jakieś przejrzyste przedstawienie etapów nauki w sensie frameworki, biblioteki, po jakim czasie się za to brać albo bardziej precyzyjnie, co muszę wiedzieć albo jakie materiały przerobić żeby pójść o krok dalej, co muszę umieć żeby dostać kiedyś ewentualnie jakaś pracę i konkretne materiały z wyszczegolnieniem na co zwracać uwagę. Przyjmijmy ze na razie chciałbym zająć sie Javą, ale mile widziane sugestie co do wyborów języka, choć myślę, ze na sam początek warto byłoby poznać chociaż jak to wszystko funkcjonuje i nauczyć się myślenia w taki sposób jak programista a ewentualnie potem łatwiej przyjdzie nauka czegoś innego. Na razie zacząłem od internetowych kursów, trochę z YT, trochę z pdfa książka bodajże Horstmanna. Uczyć zamierzam się w wolnym czasie, te 2-3 h dziennie myśle ze uda się wygospodarować, na tygodniu pracuje jako programista maszyn CNC, a na weekendach studiuję mechanikę i budowę maszyn. Programowanie jako takie chce poznać, bo raz ze na pewno będzie rozwijało logiczne myślenie i przyda się w każdej dziedzinie życia a dwa ze nie ukrywam, zarobki w mojej branży są zadowalające, natomiast myślę ze większość z Was przy paroletnim stażu zarabia 2x tyle. Byłbym wdzięczny za rady od wszystkich, najlepiej czarno na białym w punktach, czego uczyliscie się po kolei, czego unikać, co się przydaje, co jest niepotrzebne, na co zwracają uwagę pracodawcy, ile czasu trzeba by poznać jezyk w stopniu pozwalającym na znalezienie pracy. Nie ukrywam, ze trochę przytłoczył mnie natlok fachowych pojęć, po jakichś wstępnych oględzinach powiedzmy ze wiem jakie są języki programowania, mniej więcej rozumiem co to są frameworki, choć nie miałem jeszcze styczności, rozróżniam frontend od backendu, z nauką jestem na etapie poznawania składni, coś tam wyklikalem w IntelijIDEA z kursów typu jakieś proste działania matematyczne, jakieś proste pętle czy instrukcje warunkowe, pobieżnie rozumiem na czym polega programowanie obiektowe. Mam zamiar jeszcze przeklikać do końca jakieś podstawowe kursy z YT i trochę doczytać z książki, ale byłbym bardzo wdzięczny za konkretne wyjaśnienie w punktach jak ta nauka powinna przebiegać, np. 1. Składnia 2. Spring, itd. Po prostu w internecie jest tak mnóstwo informacji a często sprzecznych ze sobą i tak dużo materiałów i kursów ze tak naprawdę to jedynie samouki będą w stanie podpowiedzieć jak przebiegała ich nauka i jak zoptymalizować ten proces uczenia się. Z góry dziękuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

#programowanie
#naukaprogramowania
#java
#rozwojosobisty
  • 12
@Piter728:

Na razie zacząłem od internetowych kursów, trochę z YT, trochę z pdfa książka bodajże Horstmanna

wybierz jedno

jak juz sobie przerobisz nauke podstaw to ogarnij sobie jakies zadania
https://codingbat.com/java
albo hackerrank, codewars

a potem frameworki i budujesz kilka aplikacji
jak sie oswoisz przy n-tym projekcie to dodajesz testy jednostkowe, integracyjne

w miedzyczasie ogarnij sobie lekkie podstawy html i zaprzyjaznij sie z Bootstrap 4, zrobisz sobie frontend na szybko
@Piter728: szukałeś odpowiedzi na swoje pytania na własną rękę? Wiem że to na początku jest przytłaczające, ale tak naprawdę to to jest najważniejsza umiejętność w programowaniu - znajdywanie informacji. Zawsze jest coś czego nie wiesz albo coś nie działa i musisz sobie z tym poradzić, obojętnie na jakim poziomie jesteś.
Na swoim przykładzie to ci nie pomogę niestety, bo to by cię zaprowadziło donikąd, ale jak chcesz się dowiedzieć czegoś konkretnego,
@Piter728: przejrzyj sobie też rynek aktualny rynek pracy i odpowiedz sobie na pytanie czy jesteś gotowy na konkurowanie z wieloma osobami lub tak naprawdę dużo dłuższą naukę, aby móc zaprezentować poziom wyższy niż reszta osób co dokonuje przebranżowienia bo jest fajnie w programowaniu. Tak czy siak musisz liczyć troszkę na szczęście obecnie lub dołożyć kolejny okres czasu na jakiś fajny open source i dalej liczyć na szczęście aby hr się znał
Szukałem wielu informacji na własną rękę, jest wiele sprzecznych informacji, niektórzy twierdzą, ze po 6 miesiącach byli w stanie podjąć pracę i wszystkiego uczyli się na bieżąco, niektórzy wymieniają całą listę rzeczy którą trzeba potrafić by przejść jakąkolwiek rekrutację. Jeśli chodzi o studia to jak najbardziej jestem otwarty na rozpoczęcie ich po ukończeniu obecnych. Nie mam też jakiejś presji na przebranżowienie, po prostu chciałbym się uczyć i wiedzieć czego i w jaki
@Piter728: znam ludzi, którzy uczyli się przez pół roku codziennie po 8 godzin i nie zdobyli pracy. Tobie wydaje się, że jak sobie poświęcisz 2-3 godzinki przez pół roku to praca spadnie Ci z niebia. Wiem bo też miałem takie myślenie pare lat temu i po kilku rozmowach o staż szybko zostałem sprowadzony na parter. A to było pare lat temu, teraz konkurencja jest znacznie większa. Powstało setki szkół programowania i
Oo właśnie dokładnie o taka obszerną wypowiedź mi chodziło kolego @kabdul Ja wiem, ze to nie jest takie hop siup i wiem, ze to nie jest wyrysowania bryły i wyklikanie programu pod numeryka i ze to jest potężna wiedza, ale właśnie dlatego chce tego spróbować, pieniądze czy jakaś super praca to nie jest moja główna motywacja. Zawodowo na ta chwilę jestem w dobrym miejscu i jak na mój wiek zarabiam wystarczająco i
@Piter728: Tego nikt nie wie, rynek IT w Polsce to jest duże ryzyko, ponieważ większość firm to głównie outsourcing czyli zagraniczne usługi, ale mało kto o tym mówi. W każdej chwili może przyjść kryzys i zagraniczne firmy mogą przenieść się do tańszych krajów. Może wyjść od lat opracowywania sztuczna inteligencja, która mogłaby zastąpić pracę wielu programistów(ci najlepsi dalej byliby potrzebni, więc zagrożeni byliby jedynie juniorzy i klepacze). Nasz wspaniały rząd może
A i jeszcze jedno, jeśli chodzi o nauke z książki, zakupiłem książkę Java Podstawy, wydanie X. Z tym, ze dobrze by było żeby jakoś „dotknąć” tego co się czyta, bo boję się ze naładowanie teorią może mnie trochę przytłaczać na początku, w sensie powiedzmy ze będę czytał o metodach, konstruktorach, ale nie będę pamiętał składni lub nie będę umiał zastosować tego w praktyce przy ogromnym natłoku informacji. Czy rownolegle z czytaniem książki
Zdaje sobie sprawę, ze rynek się mocno zepsuł, był popyt na programistów to i podaż w postaci szkół programowania się zwiększyła, a ze jakość jest taka a nie inna i firmy nie chcą zatrudniać ludzi po tych całych bootcampach to wielu ludzi szuka pracy, z tym ze taka sytuacja doprowadzi na pewno do zwiększenia zarobków tych, którzy już w branży siedzą i są kozakami, bo takich niewątpliwie zacznie brakować. Na prace bez
@kabdul to prawda, ze w innych dziedzinach tez można zarobić, ale tez wiąże się to z masa poświęconego czasu, tez muszę spędzać godziny przed komputerem, jednak widełki płacowe są dużo niższe i tak jak na start nigdzie kokosów nie ma tak mój górny pułap przy naprawdę dużym doświadczeniu i znajomosci branży plus pracy w dużej firmie to jest max 8k a i to podejrzewam jest już bardzo wygórowana stawka, myśle ze przy