Wpis z mikrobloga

Czy któryś z mirków z powodzeniem wprowadził usprawnienia produkcji w firmie której pracuje? Pracuję obecnie w średniej, rozwijającej się firmie. Oprócz codziennych obowiązków dostałem za zadanie wprowadzenie usprawnień do obszaru produkcji. Piły, tokarki, frezarki, laser, montaż, magazyn. Myślę o czymś opartym o Lean, 5S, ale wiem że duże, natychmiastowe zmiany wpłyną negatywnie. Firma to trochę #januszebiznesu, więc raczej wchodzą tylko w grę powolne, drobne usprawnienia. Jakieś pomysły? #praca #pracbaza
  • 7
@dowidzenia Zacznij od kontroli pracowników. Kontrola czasu pracy itp. Ogarnij którzy spowalniają poszczególne procesy i zacznij od tych najmniejszych zmian, bo Janusz dostanie palpitacji. A kontrola mu się spodoba:)
@dowidzenia: to mogą być małe zmiany z tematyki standaryzacji pracy, poprawy ergonomii stanowisk roboczych, poprawy przepływu materiału poprzez zmianę layoutu. Zdradzisz jakie województwo? Może mógłbym coś pomóc w tym temacie tym #januszebiznesu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@dowidzenia: czasem jest ciężko w takich firmach, ale jeśli chcesz coś robić, to musisz być konsekwentny. Przede wszystkim zacznij od rozwiązywania problemów ludzi. Znajdź jeden problem i go po prostu rozwiąż. Pokaż ludziom, że to przynosi realne efekty, a nie kończy się na samym gadaniu.

Ludzie, żeby zaakceptować zmianę muszą ją najpierw zrozumieć, w przeciwnym wypadku zawsze będą Ci robić pod górkę - szczególnie w takich małych firmach, gdzie to dopiero