Aktywne Wpisy
witold54 +79
Czoso +359
Tomczyk przekonując do BK0%, mówi, że kredyty na zero procent są fajne, bo jak on idzie do MediaMarktu kupić odkurzacz, czajnik i toster to szuka rat 0%.
Człowiek myślałby, że to pasta, ale on to naprawdę powiedział XD
#nieruchomosci
https://x.com/i/status/1831969494673027404
Człowiek myślałby, że to pasta, ale on to naprawdę powiedział XD
#nieruchomosci
https://x.com/i/status/1831969494673027404
Bengkuang - tropikalny owoc pochodzący z ameryki południowej ale uprawiany też w wielu krajach Azji Południowo-Wschodniej. Za jedną bulwę zapłaciłem 5200 rupi - ok. 1.30 zł. Według wikipedi jego polska nazwa to "kłębian kątowaty"
Owoc ten zawiera bardzo dużo skrobi i wygląda jak surowy ziemniak, pachnie jak surowy ziemniak i smakuje jak surowy ziemniak. Nawet obiera się to jak ziemniaka. Można to jeść zarówno na surowo jak i piec lub gotować, w Indonezji to częsty dodatek do sałatek owocowych. Może w wersji na ciepło smakuje lepiej, ja próbowałem tylko jeść to na surowo i dosłownie bengkuang smakował jak surowy kartofel, zero smaku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Znajomi Indonezyjczycy mówią, że to normalne i że tak smakuje dojrzały owoc.
Z kolei nasiona tych owoców są trujące, wytwarza się z nich naturalne środki owadobójcze
@wyindywidualizowanyentuzjasta: nie jest słodki jak yam? znając życie robią z tego jakieś desery ;) Byłem ostatnio na obiedzie z koleżanką i pokazukjąc na stoisko z deserami mówi: kotbehemoth MUSISZ spróbować ten deser, to jest mój ulubiony. Spodziewałem się, że to nie będzie nic ciekawego, a to był jakaś papka na mleku z jakimś zbożem i ... kawałki słodkiego ziemniaka. Super deser bulwo!
Z kolei bengkuang nie jest słodki ani trochę, określiłbym jego smak jako mocno "skrobiowy"