Wpis z mikrobloga

#informatyka #komputery #pytanie

Przyznaję bez bicia - jako informatyk nie wiem po co zawsze są 2 pary gniazd na kości RAM? Akurat wczoraj mi się zdarzyło, że jedno gniazdo wysiadło, to przełożyłem do drugiego duala ale taka sytuacja występuje średnio raz na 5 lat, więc tylko po to? A co jak do wszystkich gniazd włożę kości - komputer jebnie?
jezus_cameltoe - #informatyka #komputery #pytanie 

Przyznaję bez bicia - jako info...

źródło: comment_vLcpOmH2oWtp0cVaOCbSGTEPZL8Shtd3.jpg

Pobierz
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jezus_cameltoe: To zrób mały test - weź dwie takie same kości pamięci. Włóż do różnych slotów i przetestuj szybkość pamięci. Potem przełóż jedną z tych kości do drugiego slotu o tym samym kolorze co pierwsza kość i znowu zrób test. Dual nie oznacza duplikowania gniazd w razie awarii, a tryb pracy pamięci
  • Odpowiedz
@jezus_cameltoe: chodzi o prędkość działania pamięci. Wszystko będzie szybciej działało (poza internetem) - uruchamianie systemu czy aplikacji. Wszystko, co wykorzystuje pamięć RAM i to właśnie RAM jest wąskim gardłem
  • Odpowiedz
@jezus_cameltoe: tylko pamiętaj, że same kości muszą być kompatybilne to pracy w dualu, czyli najlepiej po prostu dwie identyczne, najlepiej o tej samej pojemności (choć testowałem o różnej i też działa)... po odpaleniu kompa sprawdź w biosie (albo na ekranie startowym) czy się odpalają w dualu
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@husky83: @cartierbresson: @jezus_cameltoe: FYI dual channel jest znaczaco szybszy praktycznie tylko w testach syntetycznych i niektorych aplikacjach naukowych. Lekka roznice (tak do 2-3%) mozna zobaczyc w przypadku softu takiego jak photoshop czy premiere. W grach i innych "typowych" zastosowaniach nie robi to zadnej roznicy, bo RAM bardzo rzadko jest waskim gardlem.
  • Odpowiedz
@m_bielawski: Teoretycznie tak, ale odkąd dorzuciłem drugą kość 8GB do laptopa windows startuje o niebo szybciej (przy czym może zastrzyk dodatkowych 8GB był bardziej przydatny niż dual chanel, ale tego nie wiem, bo nie znam zużycia pamięci podczas uruchamiania, tylko po uruchomieniu)
  • Odpowiedz
@elo490500: SSD mam od samego początku, więc nie mam porównania tej samej konfiguracji jak startuje z samego HDD, ale po włożeniu drugiej kości ramo system dostał skrzydeł
  • Odpowiedz
@elo490500: fakt, że to był system nie reinstalowany od 3 lat i troszkę syfu tam było, z ssd cholernie długo się ładował, a dodatkowy ram bardzo mu pomógł. Ale za dużo w autostarcie być nie mogło, bo z tego co pamiętam, to po starcie mieścił się w 4GB
  • Odpowiedz