Aktywne Wpisy
kamilek123 +22
Jak wasi rodzice reagują, że siedzicie na neet? Ja ostatnią maturę miałem w poniedziałek, więc dopiero 3 dzień siedzę, a już 2 dzień #!$%@? i matka daje mi znać jaki ze mnie nieudacznik bo se filmy oglądam i nie mam pracy wtf. I jeszcze chcą bym do wojska szedł, bo dostałem list o zasadniczej dobrowlonej służbie
#przegryw ##!$%@? #samotnosc #neet #przegrywpo30tce #depresja #wychodzimyzprzegrywu #gownowpis
#przegryw ##!$%@? #samotnosc #neet #przegrywpo30tce #depresja #wychodzimyzprzegrywu #gownowpis

Soothsayer +62
dzisiaj podczas biegania wybiegłem prosto na dzika, na szczęście zesrał się równie mocno co ja i zamiast atakować to #!$%@?ł tak jak ja xD w ogóle to ciekawe bo wczoraj też go widziałem, ale dalej i chyba nie ma żadnego stada, biedak nie rucha i tylko się szwęda to tu to tam, zrobiło mi się go szkoda

Witam,
Czy byłby ktoś w stanie przepisać tego pastebina na jave?
To algorytm liczący CRC prawdopodobnie w c# lub c++ nie znam sie na C, w javie operacji na bitach też za wiele nie robiłem.
prawdopodobnie jest to "16 bit CRC polynom 0xA001"
a wiesz może o co chodzi z "polynom 0xA001" ?
z tego co wyczytałem to jest to "odwrócowny", a ten który podałeś w linku chyba nie
x^16 + x^15 + x^2 + 1inaczej nazywanyCRC-16-IBM@passage: To mam jeszcze pytania,
Ramka którą mam przesłać wygląda coś jak to [0x02, 0x04, ...,....,CRCL,CRCH,0x03 ]
1. czy do oblicznie sumy kontrolnej w miejsce CRCL, CRCH wstawiam 0x00?
2. po wyliczeniu CRC młodszych 8 bitów wstawiam do CRCL a starsze do CRCH?
3. jak je wycciągnąć i podzielić na CRCL i CRCH
1. CRC liczysz w zależności od typu protokołu, zwykle są to wszystkie bajty ramki
2. tak
3.
byte CRCL = (byte)CRC;byte CRCH = (byte)(CRC >> 8);
Przy okazji, crc jest tak zaprojektowany, że obliczenie crc z całej ramki danych (razem z crc w ramce) daje wynik 0. Jest to wygodne podczas sprawdzania danych przy odbiorze :)
@passage: to info mi wiele ułatwi ( ͡º ͜ʖ͡º), jeszcze raz dzięki