Wpis z mikrobloga

Uczę się słówek Włoskich z aplikacją Memrise, ale zdałem sobie sprawę, że to do niczego konkretnie nie prowadzi i chciałbym pojąć umiejętności gramatyczne, w związku z tym szukam dobrych książek do nauki języka włoskiego na poziomie A1/A2, ktoś coś jest S stanie polecić? #memrise #wloski #naukajezykow
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BArtAS94: nie znam włoskiego ale mam wrażenie, że to bardzo prosty język do nauki. Jak oglądam film po włosku z napisami to bardzo wyraźnie słyszę co mówią. Po angielsku i niemiecku miałem przez wiele lat problemy, żeby zrozumieć cokolwiek.
  • Odpowiedz
  • 0
@r4do5: to prawda, ale chciałbym jednak poznać dodatkowo formy gramatyczne i mieć jednak w głowie jakieś podstawy, takie fundamenty językowe, bo później to tak jak mówisz, seriale i książki stoją szerokim otworem :)
  • Odpowiedz
@BArtAS94: dlatego myślalem nad wloskim ale chyba zacznę się uczyć hiszpańskiego, bo wydaje mi się praktyczniejszy, jednak uwielbiam filmiki o wloskiej kuchni
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@BArtAS94: pooglądaj sobie bajki na YouTube, takie dla małych dzieci. Tam zazwyczaj mówią powoli, prostym językiem, często powtarzają zdania no i masz obraz do skojarzenia. Widziałam gdzieś na przykład świnkę peppę po włosku z napisami włoskimi ;)
  • Odpowiedz
@r4do5: mnóstwo ludzi ma takie mylne wrażenie. Mieszkam we Włoszech, uczę się włoskiego i uwierz mi, wcale nie jest tak łatwo. Sami Włosi przyznają, że np.gramatyka jest trudna.
  • Odpowiedz
  • 0
@tortilla: a jak z dialogami w zależności od regionu? Nie ukrywam, że często jestem we Włoszech ale jak dla mnie Włoski to Włoski :) Chociaż na Sardynii miałem odczucia lekkie, że to jakby inny Włoski jest :D
  • Odpowiedz
@BArtAS94: tak, sami Włosi przyznają, że Włochy północne i południowe, to jak 2 różne państwa. I nie mam tu na myśli tylko dialektów, ale też zachowanie, potrawy itp. itd. Ja mieszkam na północy i jak byłam na południu, to zauważyłam, że inaczej tam wymawiają niektóre litery, mają inne powiedzonka, przekleństwa i regionalizmy. Polecam Ci obejrzeć komedię ''Benvenuti al sud'' ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz