Wpis z mikrobloga

Hej. Kończę szkołę średnią w tym roku. Wiem co chcę robić, jest to szeroko pojęta logistyka. Czy moglibyście mi pomóc z wyborem?

Pod uwagę biorę tylko 3 regiony - Trójmiasto, Toruń i Poznań. Jeśli chodzi o uczelnie publiczne:
a) UMK Toruń - Logistyka
b) Politechnika Gdańska - Transport na wydziale inżynierii lądowej
c) Politechnika Poznańska - Transport

Jeśli chodzi o uczelnie prywatne:
a) WSB Toruń - Logistyka
b) WSB Gdańsk - Logistyka
c) WSL Poznań - Logistyka

Jeśli chodzi o prywatne odrzuciłbym WSB'y, gdyż słyszałem że kiepski mają poziom, a jeśli chodzi o publiczne UMK ze względu na miasto (średnio mi się podoba Toruń). Zostają dwie politechniki oraz WSL. I tu jest problem.

Wielu mówi, że uczelnia publiczna = wyższy poziom, prestiż, w dodatku politechnika. Ok. Przejrzałem plany studiów w dwóch wcześniej wymienionych. To co znalazłem w tych programach nie było tym czego oczekiwałem. Jestem po 4 letnim technikum na profilu logistyka, mało wiele już ogarniam co i jak i to chyba nie jest to co chcę, mianowicie:

Na PG jest pełno przedmiotów typu: fizyka, mechanika techniczna, grafika inżynierka, podstawy budownictwa (wtf), tymczasem na WSL: geografia ekonomiczna, podstawy prawa, rachunkowosc i finanse, zarzadzanie lancuchem dostaw, ekonomika transportu. Po prostu 2 różne światy.

W dodatku WSL z tego co widzę jest swego rodzaju ośrodkiem specjalistycznym, są autorem wielu publikacji, książek, artykułów, z których korzysta cała branża. Czy są jacyś studenci/absolwenci tej szkoły i mogą coś o niej opowiedzieć? Ogólnie czy warto?

Ponadto prosiłbym też o to samo studentów/absolwentów Politechniki Poznańskiej i Gdańskiej.
Dzięki.

#studia #studbaza #poznan #gdansk #wsl #politechnikagdanska #politechnikapoznanska #logistyka #bekaztransa #transport

Absolwenci PP i PG są w stanie znaleźć lepszą pracę niż absolwenci uczelni prywatnych, np. WSL

• Prawda 41.7% (45)
  • Fałsz 12.0% (13)
  • To zależy, różnie bywa. 46.3% (50)

Oddanych głosów: 108

• 7
  • Odpowiedz
@mmenelica: jestem w trakcie studiów na WSL a skończyłam polibudę, ale logistykę a nie transport. Transport ogólnie ma słabą opinię na pp, miałam na roku bardzo dużo ludzi którzy rzucili transport i poszli na logistykę. A do WSL byłam sceptyczna ale jak na razie mi się bardzo podoba, a studiują ze mną ludzie z całej Polski w sumie, dojeżdżają z Warszawy, Zakopanego czy Trójmiasta bo podobno ma najciekawszą ofertę.
Co
  • Odpowiedz
@mmenelica: wsb odradzam - po 10 latach doświadczenia zawodowego w logistyce stwierdziłem "a zrobię sobie studia na starość".
Nie... Nie... Strata czasu i kasy.
I piszę to jako osoba z branży, która wie, czego potrzeba logistykowi i co wsb zapewnia absolwentowi.
  • Odpowiedz
@mmenelica: idź na WSL, inżynierskie będą miały też podobne przedmioty techniczne. Polibuda i logistyka to jest porażka niestety, w dodatku teraz już chyba droższa niż WSL.
edit: Droższa w sensie studia zaoczne. Zakładam, że po technikum nie będziesz się bawił w zabawy na dziennych.
  • Odpowiedz
@Limonene: dziękuję za opinię.
@Polinik: też tak stwierdziłem, że nie warto, dużo słyszałem o tym.
@ippawel: tak, oczywiście zapomniałem dodać, że zaocznie. I faktycznie WSL nie wychodzi specjalnie drogo zestawiając z innymi szkołami.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mmenelica: Mogę się o Poznaniu wypowiedzieć. Transport na PP odradzam - mało ma wspólnego z logistyką.
Sam studiuję dziennie Logistykę na PP (WIZ) i w sumie polecam. Na WSL słyszałem, że zaocznie troche taniej. Wydaje mi się, że program podobny do tego na PP i dużo wykładowców pracuje na obu uczelniach jednocześnie.
A jak chcesz iść na inżynierkę to musisz się liczyć z tym że będziesz mieć też przedmioty techniczne
  • Odpowiedz
@mmenelica: Wuja XD Generalnie zarówno transport, jak i logistyka to jest, #!$%@?, dramat.

Na polibudzie transport i logistyka to są hybrydy budowy maszyn z jakimś zarządzaniem i oba te kierunki są do #!$%@?. W sumie to #!$%@? będziesz umieć, a projekty mechaniczne kupisz od jakiegoś mechanika.
  • Odpowiedz