Aktywne Wpisy
picasssss1 +400
Holiday park tego milionera co kazał wały rozkopać w Jeleniej górze. Abstrahując od tego dzbana to kto tam jeździ zdrowy na umyśle xD ni to hotel nie to domek na uboczu, wygląda to jak obóz koncentracyjny.
#powodz
#powodz
zielonykszak +384
ten kto usunął odnośnik do map z wyszukiwania w google powinien się w piekle smażyć
Ile razy to słyszeliście, że już w pewnym wieku powinniście mieć daną pracę, rodzinę, skończone studia, dom, dzieci itd.? To wszystko jedno kłamstwo. Okłamano nas. Wmówiono nam, że czas ucieka. Że w tym czasie trzeba zrobić dane rzeczy. Wmówiono nam, że to czas nas będzie weryfikował. Jest to kompletne kłamstwo, które wszędzie się pojawia i wprowadza ludzi w depresję.
Wiecie jaka jest prawdziwa miara tego co powinniście a nie powinniście zrobić? Zwykły algorytm. Nic więcej. Każdy z nas powinien z nas zbudować algorytm i zaplanować konkretne rzeczy. I to jedyna prawdziwa miara tego co powinniśmy zrobić a czego nie. A czas, w którym to zrobimy? To kłamstwo. Możemy zrobić coś jeśli wcześniej zostanie spełniona instrukcja warunkowa.
To proste.
Skończę studia, jeśli zdobędę potrzebne pieniądze na ten cel. Jedna osoba dostanie z góry pieniądze od rodziców. Druga będzie musiała uzbierać. Nie każdy zrobi to w tym samym czasie. Dlatego traktowanie czasu jako wskaźnik jest niewłaściwe.
Podobnie ze związkami. Ożenię się jak znajdę właściwą osobę. Jedna znajdzie taką osobę wcześniej. Druga później. Tutaj nie ma znaczenia czas. Tylko konkretna instrukcja warunkowa.
Podobnie z budową domu. Jeżeli będzie mnie stać to zbuduję. Ale żeby było mnie stać to najpierw muszę znaleźć dobrą pracę i odłożyć pieniądze. Ale zanim znajdę pracę to muszę zdobyć wykształcenie. Ale zanim zdobędę wykształcenie to potrzebuję środki na ten cel itd.
Do czego zmierzam? Że nas wszystkich okłamano. Wmówiono nam, że jest odpowiedni czas na zrobienie tych wszystkich rzeczy. A to g---o prawda. Życie to instrukcje warunkowe. Związek przyczynowo-skutkowy. Dzisiaj to wiem. Jak słyszę od kogoś pytanie jak widzisz swoje życie za 5 lat to jestem pewien, że rozmawiam z idiotą.
Ja i wielu moich znajomych wpadliśmy w depresję, bo nas okłamano. Wmówiono nam, że czas jest wyznacznikiem wszystkiego. Że wszystko trzeba zrobić w odpowiednim czasie. Jest to nieprawda. Należy wszystko robić w sposób algorytmiczny. A każdy z nas ma inne życie i te schematy nie będą spełniały się w tym samym czasie.
I chyba dzięki temu czuję się trochę spokojniejszy. To nie znaczy, że nie zachęcam ludzi do leczenia. Zachęcam, aby spojrzeć na świat normalnie. Często potrzebne są leki. Czas to pojęcie względne. Ale pod tym względem nas okłamano i wpędza się ludzi w depresję.
#depresja #feels #psychologia #logika
Polecam Wam poczytać przynajmniej Cialdiniego - warto.
Zmieniłem podejście do życia, kiedy nauczyłem się programować. Zrozumiałem jak funkcjonuje świat dzięki temu. Każdemu polecam naukę programowania.
Ale też istotne z kim przebywasz. Bo jak ktoś Ci mówi, że czas ucieka to zawsze podaję przykład człowieka, który w ciągu kilku miesięcy zbudował biznes o wartości takiej, na którą inni pracowali kilkadziesiąt lat. Musimy patrzeć na świat w sposób algorytmiczny a nie poprzez pryzmat czasu. Czas nam nic nie
Komentarz usunięty przez autora
To prawda, że nasz mózg i ciało starzeje się. Ale nie zamierzam przejmować się jakie zdanie mają ludzie na mój temat. Każdego życie wygląda zupełnie inaczej. Na wiele rzeczy nie mamy wpływu. Nie ma sensu walczyć z czymś co nie przyniesie nam odpowiednich rezultatów. Nie wszystko w życiu układa się tak jak chcemy a potem ludzie wpadają w depresję. Nie mówię nikomu, żeby nie leczyli się. Ale zrozumieli, że
Ale to nie moje widzimisie. To nie moja wina, że ludzie nie myślą logicznie tylko emocjonalnie. Ludzie myślą przez pryzmat swojej osoby, swoich doświadczeń itd. A żeby kogoś zrozumieć to trzeba zjeść chleb z tego samego pieca. Nic nie poradzę na to, że społeczeństwo ma problem z logicznym myśleniem. Życie to nie bajka. Tutaj działają algorytmy. A czas? Spoko, ale żyjemy w społeczeństwie i nie na wszystko mamy sami