Wpis z mikrobloga

Hej! Są tu osoby co siedzą w aplikacjach na androida? Chcę rozpocząć naukę ich tworzenia i jestem zainteresowany aby się uczyć po nie kotlina. Myślicie, że to warty język uwagi czy lepiej pozostać przy javie, którą już znam. Czy macie inne ciekawe propozycje? #programowanie #android #androiddev #programista15k
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rorschach_: Mi wystarcza w zupełności Java. Nie wiem co takiego wnosi do androida Kotlin, ale w javie nie ma problemu z tworzeniem apek. Jakby ktoś mi powiedział co takiego daje Kotlin to też byłbym wdzięczny
  • Odpowiedz
@Rorschach_: kotlin jest specyficzny - łatwo się nim jest skaleczyć jak się robi większy projekt. Posiada ciekawe feature'y plus większą niż java elastyczność (chociaż ostatnio oracle stara się udowodnić co innego)
  • Odpowiedz
@Rorschach_: Zdecydowanie Kotlin. Wygodniejszy, ciągle zyskuje na popularności i widać, że Google na niego mocno stawia (wszystkie poradniki przepisane na Kotlina, ostatnie Google I/O w całości w Kotlinie). Jeżeli chcesz napisać 1-2 apki a znasz Javę to nie ma sensu się go uczyć ale jeżeli planujesz posiedzieć w Androidzie trochę dłużej to nawet przez chwilę bym się nie zastanawiał i od razu próbował Kotlina.
  • Odpowiedz
@Brodeon:
- brak średników w Kotlinie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
- domyślne parametry
- streamy (ok, w Javie są dostępne ale tylko od API 24)
- extensiony (ok, trzeba używać rozważnie bo mogą narobić syfu w kodzie)
- zapis optionali (a nie
  • Odpowiedz
@calc_exe: Zamierza się rozwijać w tym kierunku, ale rozważam właśnie wybór języka. Zaciekawił mnie kotlin tylko jest mniej ofert pracy z naciskiem na ten język w przeciwieństwie do javy. Chciałbym jak najszybciej w ciągu roku dostać się na jakiś staż/praca jako android developer. Nie chciałbym "marnować" czas na coś co tylko przedłuży mój cel.
  • Odpowiedz
@Rorschach_: Z tego co zaobserwowałem to wszystkie oferty pracy które aktualnie dostaję na linkedinie wymagają znajomości Kotlina, z czego w większości ofert (50-75%) to Kotlin jest głównym językiem programowania. Wiadomo, większe projekty które są już od paru lat rozwijane ciągle są pisane w Javie, ale nie jest to reguła. Ostatnio widziałem prezentację o firmie, która zdecydowała się do gotowego kodu w Javie nie dokładać ani jednej linijki w tym języku
  • Odpowiedz