@budus2: za chwilę się okaże że każdy olej/tłuszcz jest zły i masło będzie po 20groszy za kostkę , zrobię wtedy zapas masła w jakiejś chorej wielkości i będę lobbował organizacje pro zdrowotne aby znowu zaczęły lansować zdrowotne wartości masła i zacznę je sprzedawać po 10zl za kostkę
@budus2: Temperatura dymienia to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Oliwa ma jedną z najwyższych spośród wszystkich tłuszczów temperaturę dymienia – wynosi około 210 stopni Celsjusza. Jest wyższa o 30 stopni od rekomendowanej temperatury smażenia (180° C).
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, a więc mogą być używane do smażenia. Najbogatsza w te
@budus2: typie.... Otwórz oczy. Jest napisane żeby nie smażyć na oliwie z oliwek bo to jest w c--j drogie. Dwa smakuje inaczej, lepiej. Zwykły kotelt w bułce tartej nie jest taki zapycjajacy i tłusty w smaku, trzy bo jest to zdrowe. Dla mnie możesz smażyć na oleju samochodowym tylko otwórz oczy i wybieraj świadomie :)
@budus2: bo opowiadają sobie nawzajem te bzdury, bo oliwa droga i mają powód, żeby jej nie kupować przecież we Włoszech to jest główny składnik smażenia czegokolwiek
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Temperatura dymienia to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Oliwa ma jedną z najwyższych spośród wszystkich tłuszczów temperaturę dymienia – wynosi około 210 stopni Celsjusza. Jest wyższa o 30 stopni od rekomendowanej temperatury smażenia (180° C).
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, a więc mogą być używane do smażenia. Najbogatsza w te
Komentarz usunięty przez moderatora
Dla mnie możesz smażyć na oleju samochodowym tylko otwórz oczy i wybieraj świadomie :)
Komentarz usunięty przez moderatora
przecież we Włoszech to jest główny składnik smażenia czegokolwiek