Wpis z mikrobloga

@budus2: za chwilę się okaże że każdy olej/tłuszcz jest zły i masło będzie po 20groszy za kostkę , zrobię wtedy zapas masła w jakiejś chorej wielkości i będę lobbował organizacje pro zdrowotne aby znowu zaczęły lansować zdrowotne wartości masła i zacznę je sprzedawać po 10zl za kostkę
  • Odpowiedz
@budus2:
Temperatura dymienia to moment, w którym produkt pod wpływem ciepła zaczyna się degradować i wyzwalać substancje rakotwórcze. Oliwa ma jedną z najwyższych spośród wszystkich tłuszczów temperaturę dymienia – wynosi około 210 stopni Celsjusza. Jest wyższa o 30 stopni od rekomendowanej temperatury smażenia (180° C).

Jednonienasycone kwasy tłuszczowe jako jedyne nie podlegają degradacji podczas obróbki cieplnej, nie utleniają się, a więc mogą być używane do smażenia. Najbogatsza w te
  • Odpowiedz
@budus2: typie.... Otwórz oczy. Jest napisane żeby nie smażyć na oliwie z oliwek bo to jest w c--j drogie. Dwa smakuje inaczej, lepiej. Zwykły kotelt w bułce tartej nie jest taki zapycjajacy i tłusty w smaku, trzy bo jest to zdrowe.
Dla mnie możesz smażyć na oleju samochodowym tylko otwórz oczy i wybieraj świadomie :)
  • Odpowiedz
@budus2: nie wiem gdzie tak jest napisane, chyba w tym samym medium co wkładanie dziecka do pieca na trzy zdrowaśki jak jest zauroczone xDDD pozdro
  • Odpowiedz