Jest tu ktoś, kto choruje na Zespół Jelita Drażliwego? Jak sobie z tym radzicie? Ja już nie mam siły do tego (╯︵╰,) Od 3 dni przeżywam jakiś koszmar, jak coś tylko zjem, to się czuję jakby mi miało brzuch rozerwać, chyba wszystko co połknę jest zablokowane mniej więcej w okolicy mostka i boli jak s-------n... Biorę Duspatalin 2x na dzień, Tribux Forte 3x poł tabletki na dzień, Espuminsan w razie potrzeby i 4x na dzień, Debutir (kwas masłowy) brałem wcześniej, ale teraz na chwilę odstawiłem, bo nie wiem czy nie powodował biegunki i chciało mi się wymiotować codziennie. Brałem nieraz Nifuroksazyd, ale też nie poprawiał kondycji. Jak już nic nie pomaga to jeszcze Nospę wezmę. Miałem robioną gastroskopię (nic nie wykazała oprócz dużej ilości gazów), FFS (czy jak to się nazywa) też nic nie wykazało, oprócz dużej ilości śluzu.
Ja już k---a nie mam do tego siły, każdy dzień to potrafi być koszmar...
A jeszcze zapomniałem dodać, że staram się przestrzegać diety FOOD MAP i też to niewiele daje. Jest lepiej, ale i tak nie jest dobrze. Jem ciemne pieczywo, nie jem rzeczy wzdymających jak kapusta, obiady jem robione w parowarze, nie pije mleka, ani nie jem jogurtów.
@JEST-SUPER: znam ten problem i od niedawna stosuje iberogast; działa rewelacyjnie! w końcu można normalnie zjeść posiłek. btw zapoznaj sie z ulotkami leków, które łykasz, bo niektóre skutki uboczne mogą być wlasnie takie, jak opisujesz. powodzenia!
@lolek-lolkowsky-3: Czytam wszystkie, ale ja się czuję po prostu tak, jakbym tych leków nie brał w ogóle. No może Espumisan trochę potrafi pomóc. Dzięki za odpowiedź, zapamiętam ten lek, ale narazie wczoraj byłem u lekarza żeby mi wypisał jeszcze raz skierowanie do gastrologa, bo chcę iść tym razem do innej przychodni :)
@JEST-SUPER: nie czekaj. inerogast to ziołowa nalewka bez recepty. stosunkowa droga (40pln za 50ml) ale działa „od ręki”. dokąd tylko ze po wielu latach udręki z lekarzami i różnymi medykamentami, zwątpiłem w to, by faktycznie ktoś chciał mi pomoc. pamiętaj ze lekarz jest jak mechanik. nie każdy dobrze zna sie na swojej robocie ;)
@JEST-SUPER: dodam jeszcze, ze znajomy, który produkuje oleje, podpowiedział mi, iż dużo ludzi kupuje u niego olej z ostropestu na ibs ale nie sprawdzałem jeszcze tego chociaż butelkę już kupiłem
@lolek-lolkowsky-3: No właśnie specjalnie jeździłem do gastrologa w Bielsku, a mieszkam koło Katowic, do dr Matyszczyka, bo podobno to bardzo dobry lekarz. Polecił mi go mój szwagier, który był w dramatycznej sytuacji, chorował na Leśniowskiego-Crohna i on go z tego wszystkiego wyleczył, ale mi narazie w niczym nie pomógł. Tyle o ile gastroskopie i FFS miałem szybko zrobioną, ale z tym gościem nie da się pogadać, nie da Ci dojść
@JEST-SUPER: nie toleruje laktozy, więc produkty mleczne odpadają; poza tym kalafior i brokuł oraz warzywa strączkowe out. no i staram sie nie jeść tłusto, nie przejadać, bo to nawet ludziom nie cierpiącym na ibs nie jest wskazane
W Katowicach przyjmuje pan doktor Jonderko - mi sie udalo u niego wszystko uregulowac i bardzo fajny czlowiek. Ja mam zespol jelita drazliwego i wrzodziejace zapalenie zoladka. Do tego jestem swiezo po stracie 60 kilo wagi - wiec sytuacja rowniez nie latwa. Stosuje diete eliminacyjna - tak naprawde sprawdzam po kolei co mi sluzy, a co nie - jedno jest pewne - laktozy nie toleruje, wiec jest wyeliminowana calkowicie. Do tego mam
@adzikowe: Dzięki za odpowiedź, ale następnym razem mnie zawołaj, bo gdybym sam tego posta nie znalazł, to bym nawet nie przeczytał komentarza ;)
@lolek-lolkowsky-3: Stary, nie wiem jak Ci dziękować! Ten Iberogast zdziałał cuda! Co prawda na początku praktycznie nie było żadnych efektów, ale po tygodniu już miałem zauważalną poprawę. Teraz, po 3 tygodniach, gdzie zakupiłem już drugą butelkę (tą większą) jest na prawdę o niebo lepiej. Tyle
@JEST-SUPER: cieszę sie ze mogłem pomoc :) poleciłbym Ci jeszcze kuracje probiotykami (wzdęcia), nie jest to duzy koszt, a po wszystkich tych lekach, na pewno flora jelitowa ucierpiała. pozdrawiam i czekam na dalsze, mam nadzieje lepsze, wiadomości ;)
@lolek-lolkowsky-3: właśnie muszę się zapisać do gastrologa żeby było jeszcze lepiej, lekarz rodzinny też mi powiedział, żebym przyszedł za jakiś czas do niego i mi przepisze jakiś silny probiotyk. Brałem też kiedyś probiotyk z nsp od mojej siostry, ale 100 zł to trochę dużo za jedno opakowanie i tam się chyba bardziej za markę firmy płaci (nature sunshine chyba się ta firma nazywa, ona pełno tam rzeczy kupuje i jest
@JEST-SUPER: Mi jedynie co potrafi ulżyć w bólu to nalewka z piołunu, bierzesz jak tylko czujesz że coś nie tak się dzieje ale też nie pomaga zawsze, od tego ibs to popaść można w depresje :/ I chodzi mi o tą robioną samemu na spirytusie, niestety nie podam ci jak się ją wytwarza dokładnie bo zajmuję się tym ktoś z mojej rodziny więc nie znam szczegółów, sprawdź w necie przepis
Od 3 dni przeżywam jakiś koszmar, jak coś tylko zjem, to się czuję jakby mi miało brzuch rozerwać, chyba wszystko co połknę jest zablokowane mniej więcej w okolicy mostka i boli jak s-------n...
Biorę Duspatalin 2x na dzień, Tribux Forte 3x poł tabletki na dzień, Espuminsan w razie potrzeby i 4x na dzień, Debutir (kwas masłowy) brałem wcześniej, ale teraz na chwilę odstawiłem, bo nie wiem czy nie powodował biegunki i chciało mi się wymiotować codziennie. Brałem nieraz Nifuroksazyd, ale też nie poprawiał kondycji. Jak już nic nie pomaga to jeszcze Nospę wezmę.
Miałem robioną gastroskopię (nic nie wykazała oprócz dużej ilości gazów), FFS (czy jak to się nazywa) też nic nie wykazało, oprócz dużej ilości śluzu.
Ja już k---a nie mam do tego siły, każdy dzień to potrafi być koszmar...
#medycyna #ibs #lekarz #leki
@lolek-lolkowsky-3: Stary, nie wiem jak Ci dziękować! Ten Iberogast zdziałał cuda! Co prawda na początku praktycznie nie było żadnych efektów, ale po tygodniu już miałem zauważalną poprawę. Teraz, po 3 tygodniach, gdzie zakupiłem już drugą butelkę (tą większą) jest na prawdę o niebo lepiej. Tyle
I chodzi mi o tą robioną samemu na spirytusie, niestety nie podam ci jak się ją wytwarza dokładnie bo zajmuję się tym ktoś z mojej rodziny więc nie znam szczegółów, sprawdź w necie przepis