Wpis z mikrobloga

Kupujesz telefon za 3000zł? i fajnie
Wolisz xiaomi za 500? też fajnie
chodzisz do kościoła? no spoko
Nie wierzysz w Boga? no też spoko
Popierasz lgbtqwerty? a popieraj
Jesteś bardzo na prawo? bądź
Jesteś za niedzielą bez zakupów? ok
Nie chcesz żeby Ci narzucali coś odgórnie? ok
tagujesz na nocnej? no i spoko
nie tagujesz na nocne? spoko, czemu nie

Każdy jest inny. Słowem kluczem jest empatia . To, że Ty masz takie a nie inne postrzeganie świata, nie znaczy, że jest ono w 100% właściwe, zawsze warto wyobrazić sobie tą drugą stronę, człowiek który się zamyka wyłącznie na swoje poglądy nie rozwija się.Bycie radykałem jest proste, życie w swojej małej bańce wydaje się wygodne ale na dłuższą metę można się udusić w niej. Warto wysłuchać drugiej strony, merytorycznej dyskusji, argumentów. Nawet jeśli się nie dogadacie to może to rzucić nowe światło na Twój punkt widzenia.

#przemyslenia #przemysleniazdupy #xiaomi #samsung #iphone #religia #lgbt #korwin #tagujenanocnej #tagujetogowno #nocnerozkminy #zwiazki
  • 94
  • Odpowiedz
Oczywiście nie twierdzę że należy likwidować ludzi wprowadzających zakaz handlu w niedzielę, w walce o wolność również należy znać proporcje. Ale nie widzę powodu żeby być grzecznym i uważać że wszystko jest spoko kiedy jakiś debil uważa że w niedzielę nie należy handlować i mi zabrania zrobić zakupów.

Pod to samo podciągnij wszystkie inne zamordystyczne zapędy typu zakaz in vitro/antykoncepcji awaryjnej/odsłaniania twarzy/opalania się topless/wybierz jakąkolwiek inną bzdurna regułę dziwnym trafem zazwyczaj spowodowaną
  • Odpowiedz
@bylu: Pewnie, że masz rację, jednak jak bardzo bym się nie otworzył na innych nie wierzę, że istnieje coś takiego jak merytoryczna dyskusja z lewakiem. Ten stan upośledzenia umysłowego jest nie do ogarnięcia przez normalnych ludzi.
  • Odpowiedz
Strzelajmy do ludzi, którzy narzucają siłą rozwiązania ekologiczne.

@rad_kop: ekologia to nie światopogląd tylko podział wspólnego zasobu, kompletnie inna sprawa. Nie ma nic złego w narzucaniu ludziom przepisów porządkowych regulujących np. dostęp do drogi, rzeki, miasta, czy czegokolwiek innego co jest ograniczone i musi być podzielone między grupę różnych ludzi.

Ja pisałem o światopoglądzie a to co innego. Islamistyczny zakaz pokazywania twarzy nie wynika z żadnej zdroworozsądkowej reguły, nie reguluje żadnego dostępu do ograniczonego zasobu, nic. Tylko zamordystyczne widzimisie
  • Odpowiedz
@sakfa: Gdyby gdyby gdyby... Jak by chodziło o katolicki światopogląd to kina też byś miał pozamykane. Rozmawiajmy o faktach, a nie o wynurzeniach.
Związki zawodowe w głównej mierze wylobbowały co drugą wolną niedziele dla pracowników supermarketów. Lobbują też oczywiście za większą pensją minimalną, ale widać dla rządu było łatwiej i opłacalniej (w kontekście sondaży) załatwić to. Tak więc nikt Tobie nie zakazuje robić zakupów, a jedynie nakazuje pracodawcom zrobić wolne
  • Odpowiedz
@sakfa: 3x podniesienie minimalnej w niedziele zabiłoby małe sklepy a utrudniło egzekwowanie przepisów.
A przepis wynika z tego co chcieli sprzedawcy. Ja wiem, że się nie podoba, że ktoś może sobie warunki pracy lepsze wymagać - to już są gorsze lub lepsze kompromisy.
Ja mam osobiście ambiwalentny stosunek do tej ustawy. Z jednej strony mam #!$%@? na zakupy w niedzielę, podoba mi się to że wiele osób musi ruszyć trochę
  • Odpowiedz