Wpis z mikrobloga

100/100

#programowanie #programista15k #andrzejkoduje Witam. Z przykrością ogłaszam iż dziś oficjalnie kończę moją krótką przygodę z programowaniem.

Rozmawiałem z wieloma osobami które pokazały mi wiele szczegółów ich pracy, jak to wygląda w praktyce, ile wiedzy trzeba mieć i muszę się zgodzić że nie da się zostać programistą w 3 miesiące. Nawet po bootcampie, które po opiniach kolegów którzy mi pomogli to jawne wyciąganie ogromnej ilości pieniędzy.

Podjąłem próbe nauki, ale kompletnie się w tym nie czuję, wygląda na to że trzeba mieć do tego dużo więcej cierpliwości i być może jakąś ceche charakteru, której mi brak.

Dla innych którzy chcą spróbować, polecam 3 razy się zastanowić, bo jak mi powiedział kolega "Możesz spróbować, w ciągu 6-12 miesięcy coś tam się nauczysz, ale jeśli się w tym nie czujesz, to będziesz klepaczek, który nie zarobi więcej niz 2.5k zł )

Niestety wiele osób które mnie krytykowało, miało racje - oddaje honor.

Pozdrawiam
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zly_wuj: Dzięki. Miałem sporo czasu aby pogadać z różnymi ludzmi w tym absolwentami bootcampów, stażów i studentami Infy i każdy powtarza że jest ogromna ilość ludzi którzy chcą do pierwszej pracy, a o przyjęcie ciężko. Taki słabiak po bootcampie jak ja miałby równie małe szanse co oni.
  • Odpowiedz
@andrzejblack: myślę że to jest nawet sprawa drugorzędna - jak ktoś czuje temat to warto drążyć, a jak nie to walić głową w mur nie ma sensu. I to jest najuczciwsze podejście - bo uczciwe w stosunku do siebie samego.
  • Odpowiedz
@andrzejblack: Każdy zawód techniczny wymaga sumienności, ciągłego pogłębiania wiedzy itp. Programowanie ma to do siebie, że tempo w jakim trzeba to robić oraz ilość czasu który musisz poświęcić poza godzinami pracy bywa przytłaczający. Tak jak kolega tobie podpowiedział, jeśli nie stanie się to twoją pasją chociaż w jakimś stopniu skończysz jako typowy klepacz kodu w kolejnej nudnej firmie.
  • Odpowiedz
@loled1728: większość ludzi tylko klepie jakieś powtarzalne zadania w nieskończoność; robienie kolejnego CRUDa pewnie może być i nudne, ale przynajmniej dobrze płatne

zresztą tutaj tylko jakieś multikonto sobie dorabia legendę - trzy wpisy w tym tagu xdd
  • Odpowiedz
@andrzejblack: Programista to nie człowiek który uczy się jakiegośtam języka i pisze kod. Naszym zawodem jest nieustanne uczenie się i rozbijanie duzych problemów na multum mniejszych, łatwiejszych do rozwiązania.

Jeśli nie masz jakiejś głębokiej potrzeby uczenia się nowych technologii i pogłębiania wiedzy, to nie pójdzie ci jakoś zajebiście... Nie będzie ci to się podobało ani sprawiało przyjemności i o ile znajdziesz zatrudnienie w tym zawodzie to będziesz po prostu traktował
  • Odpowiedz
  • 1
@andrzejblack a dlaczego? Przecież w Polsce jest jeszcze spoko, nadal mamy niższe stawki niż Zachód i lepsza opinie niż Azja więc to ludzie z UK czy Niemiec powinni się bać
  • Odpowiedz
  • 0
@andrzejblack nie, skończy się i zaczniemy zarabiać tyle co na Zachodzie. Istnieją różne scenariusze ale nie ma takiego w którym programiści w Polsce będą zarabiać niskie stawki. To że rynek jest ciężko dla juniorów wynika jedynie z tego że mało kto chce ich szkolić a i to nie jest do końca prawda bo znam ludzi co bez doświadczenia dostali się na płatne staże bo sporo korpo uznaje to za tania metodę
  • Odpowiedz
@plushy: Nizsze stawki niz zachód? Stary, tu PHP dev zarobi okolo 2000 - 2500 funtow na rękę miesięcznie. Jak byłem ostatnio w Polsce to na LinkedIn dostałem ofertę w Szczecinie za 12-15K zł. Nawet zarabiając 10K czy mniej, biorąc pod uwagę koszty życia, w Polsce jest dużo lepiej. W mojej okolicy, jakbym miał wynająć mieszkanie z jedną sypialnią tylko dla siebie, to miesięcznie razem z rachunkami płaciłbym okolo 1000 funtów.
  • Odpowiedz
  • 0
@Varin no ale to w UK juniora za 4k brutto nie wyrwiesz. W Polsce zarobisz 60-80% stawek zachodnich jako senior a to duża różnica
  • Odpowiedz