Wpis z mikrobloga

#it #hacking #windows10

Sytuacja następująca: windows10 i aktywne konto zwykłego użytkownika. Konto administratora wyłączone. W sumie brak jakiegokolwiek aktywnego konta admina. Da radę w jakiś magiczny sposób takowe konto utworzyć / aktywować wbudowane?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@less_is_more
@TwojStaryToKorniszon:
Komp był w domenie, która z konta lokalnego admina zdjęła uprawnienia. Wypiąłem się z domeny i jestem w kropce. Bo stare konto lokalnego admina już nie ma uprawnień, a konto wbudowane administratora jest wyłączone i aby je aktywować potrzebuję poświadczeń admina, którego de facto nie ma :D
  • Odpowiedz
@ceb0lak musisz zbootowac system z zewnętrznego nośnika z Windowsem. Przeklikujesz że chcesz naprawić system aż znajdziesz opcje uruchomienia wiersza poleceń. Z automatu będziesz miał admin rights więc pozostaje Ci stworzenie użytkownika w grupie admin albo przypisania obecnego do grupy admin. Komendy w Google znajdziesz i na YouTube też tego sporo
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@TwojStaryToKorniszon tak jak pisałem, to było konto admina, tworzyłem je podczas instalacji systemu. Z tym że domena do której byłem wpięty zmieniła jego uprawnienia. Ściągam obraz windy i próbuje sposobem opisanym wyżej.
  • Odpowiedz
@ceb0lak: konto admina lokalnego jest zawsze wbudowane
ty tworzysz konto swoje które może mieć uprawnienia admina
to jest zupełnie co innego
konto admina lokalnego zawsze nazywa się administrator
  • Odpowiedz