Wpis z mikrobloga

@mozgogrdyczka: wrzuć cytrynę gdy herbata będzie miała mniej niż 30 st. C. Na owocach znajdują się drożdże, ale większość ginie powyżej tej temperatury. Drożdże żywią się cukrem. Jeśli ograniczysz dopływ tlenu i zrobisz coś a la rurka fermentacyjna, żeby odprowadzało nadmiar CO2, to może uda Ci się nawet wyprodukować naparstek wina. Trwałoby to jednak długo i przyniosło mizerne efekty.
Dla pragnących poeksperymentować podaję przepis na wino cytrynowe:
Nastaw 5 l, ~17%
0,9 l soku z cytryn (pozyskane z 2,3 kg owoców)
skórka z jednej (dokładnie wyszorowanej) cytryny, pokrojona w kosteczkę, dla aromatu
1,5 kg cukru (dodajemy w porcjach, w postaci syropu - 2 lub
kotelnica - @mozgogrdyczka: wrzuć cytrynę gdy herbata będzie miała mniej niż 30 st. C...

źródło: comment_R5I7U8hOShLWHduQrmcmX7Ba3CgqVrLb.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@kotelnica: Postawiłam na cukier jako pożywkę do bakterii dostarczonych dowolną metodą, gdyż podobna pleśń kojarzy mi się z dżemami. Niemniej, dziękuję za informacje - uwierzę na słowo i nie będę robić fermentacji w kubku :)
  • Odpowiedz