Wpis z mikrobloga

Jeśli dobrze pamiętam to Arabowie wymyślili lubiane dzisiaj szachy.

@Renifer60: szachy to bazowo gra z indii na 4 osoby. Dlatego figury sa zduplikowane. Z tego samego źródła wychodzi shogi, wiec niezbyt
  • Odpowiedz
@TadeuszRejtan: Wybacz, ale korzystam z lepszych źródeł niż skrajnie lewicowy portal internetowy. Ciekawe gdzie się podziały wszystkie osiągnięcia gdy skończyło się korzystanie z osiągnięć rzymsko-helleńskiej cywilizacji. Europa Zachodnia też znacząco skorzystała na przejęciu rzymskich ośrodków, min, to było przyczyną dla których najlepiej rozwiniętymi państwami we wczesnośredniowiecznej Europie stały się Królestwo Franków, czy państwa tworzone na terytorium wysp brytyjskich.
  • Odpowiedz
@wjtk123: kłamiesz w żywe oczy jak premier Morawiecki. Rozumiem, że Ibn al-Haytham powtarzał tylko to, co wiadomo było wcześniej? Człowieku przestań się kompromitować i zmieniać historię pod obecną narrację.
  • Odpowiedz
@TadeuszRejtan: Inny punkt widzenia oparty na szerszej analizie tematu nie jest kłamstwem, tylko naturalnym elementem dyskusji - której zdolności prowadzenia najwyraźniej nie posiadasz. Do tego wkładasz mi w usta słów których nie wypowiedziałem i nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie nie odbieram Arabom prawa do posiadania inteligentnych jednostek, ani do pojedynczych odkryć naukowych - kluczem natomiast jest środowisko gospodarczo-naukowe w którym się znaleźli i do którego się zaadaptowali. W dalszej,
  • Odpowiedz
@TadeuszRejtan: Rzucasz wyzwiska i truizmy, podczas gdy ja Ci próbuję przedstawić szersza perspektywę. A czytania oraz języków obcych w średniowiecznej Europie były uczone nawet kobiety. Oczywiście zarówno w Europie jak i w krajach islamskich odnosiło się to jedynie to klas wyższych oraz kupieckich.
  • Odpowiedz
@Hrrr_tfu: ale to jest właśnie ich problem. Urodzi się taki jeden z drugim na pustyni i już do końca życia będą dymać codziennie po wodę po 20km, zamiast raz a dobrze się nad tą wodę przeprowadzić...
  • Odpowiedz