Wpis z mikrobloga

Wykop jest idealnym miejscem dla każdego gnojka w wieku 16-19 lat, który już czuje się dorosły, ale nigdy w życiu jeszcze nic nie zarobił, za to dużo czyta w necie ile ludzie zarabiają. I w ten sposób wyśmiewani są ludzie zarabiający w okolicach 2000-3000zł miesięcznie (ba, dzisiaj już widziałem bekę z pary która łącznie ma 12k na reke xDDD), wypowiadają się na temat kredytów, mają oczekiwania z d--y względem poziomu życia i kasa nie jest dla nich najważniejsza, tak na pierwszą pracę na studiach MOGLIBY przytulić ze 3k na rękę. Ponadto na 800 złotych mówią "grosze na waciki" xDD

Dobra, to teraz chwila prawdy, tak, można zarabiać nawet szybko po studiach hajs rzędu 4-5k, ale to udaje się najsprytniejszym i najlepszym. Ba, jestem w stanie stwierdzić, że dopóki nie mieszka się w IT wykopalisku jak chociażby Warszawa czy Wrocław, to nawet w tym osławionym zawodzie programisty bardzo ciężko jest dostać na początku takie pieniądze.

Wbijcie sobie do łbów, że nikt nie da pieniędzy większych niż stawka minimalna komuś kto nic nie potrafi.

#takaprawda
  • 229
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gwiezdna: @Schleswig-Holstein: No niestety tak jest i właśnie dlatego napisałem ten post, może przeczyta go jakiś maturzysta i ostudzi mu nieco oczekiwania. Nadal pracować i uczyć się jest warto, ale zawsze warto jest też mieć mniejsze oczekiwania żyjąc tutaj, bo przynajmniej się nie rozczarujesz, a jak będzie dobrze, to pozytywnie się zaskoczysz.

tl;dr w Polsce nie jest tak c-----o jak w reszcie krajów postsowieckich, ale nadal jest w
  • Odpowiedz
Z tym, że często Ci ludzie robili dodatkowe praktyki i uczyli sie na studiach czegos innego bo ogarneli co jest potrzebne

@KakaowyTaboret: i to jest wlasnie to, na tym polega studiowanie. Samo wkuwanie wszystkiego jak leci w polskim systemie szkolnictwa wyzszego (wiele wrecz niepotrzebnych przedmiotow, przestarzala wiedza)jest bez sensu. Trzeba przesiewac, gownoprzedmioty trzeba oddzielic od konkretow.
  • Odpowiedz
@rodzinnabutelka: Zgadzam się, jeżeli nie wykształci się w sobie dystansu do tego miejsca (co dałem radę zrobić po 8 latach siedzenia tutaj, w tym prawie 5 z kontem) to naprawdę łatwo jest zawalić sobie poczucie wartości, mam przynajmniej 3 koleżanki, które przestały przeglądać wykop tylko ze względu na wszechobecny mizoginizm, jak cały czas czytasz że twoja płeć to g---o, to samorzutnie czujesz się gorzej, mimo tego, że wiesz że to
  • Odpowiedz
@Finsky No ja kumam, tylko we mnie cos wewnętrznie pęka, ze niektórzy nie widzą sukcesu swojego biznesu w potencjale swoich pracowników, którym za samo to należy się godziwa zapłata. Może mnie to tak wkurza, bo miałam w Polsce szefową, która próbowała mi codziennie udowodnić, że jestem tumanem i mówiła, że mnie zwolni i weźmie kogos innego po czym prawie płakała jak przyniosłam wypowiedzenie. Wiele się musi zmienić i oby się zmieniło,
  • Odpowiedz
@Finsky: tutaj 80% to hołota plebejska która uważa się za inteligentnych bo są ateistami (sic). 19% to rzekomi programiście na garnuszku rodziców twierdzący że zarabiają 15k.

Tylko jednego bogatego i ogarniętego tu znałem. Jednak rok temu powiedział że p------i tą społeczność i usunął konto. Gość od Brand24 to był bodajże.
  • Odpowiedz
@su1ik: Część znajomych przestawiła się w 50% lub całkowicie.

W sumie ja przed 30 przebranzawialem sie 3 razy (z jednym powrotem do zawodu xD) i o wiele przyjemniej czlowiek uczy sie tego co moze wykorzystać.
  • Odpowiedz
@vvertoi: to jest taka abstrakcja to co napisałeś że musiałem poprosić dziewczynę żeby mi to wyjaśniła bo za c--j nie zrozumiałem takich bredni.

Zgadzam się z tobą teraz jak to zrozumiałem. Po prostu nie pojmuje tak wielkiego poziomu zdebilenia jaki tu dla niektórych jest normą.
  • Odpowiedz
@gwiezdna: hej, ale za 2k w PL możesz nawet w większym mieście wynająć pokój za 800zł, przeznaczyć na żarcie 500zł, zostaje ci 700 z czego wrzućmy wydatki w stylu paliwo/bilety/p------y związane z życiem 200zł. Zostaje 500zł, które możesz rozdysponować w miarę jak chcesz. Przechlać, przepalić, odłożyć, kupić tanie bilety lotnicze i zwiedzić w weekend ciekawe miejsce, kupić jakieś drobiazgi. Nie są to duże pieniądze, to prawda, wszystko zależy jednak od
  • Odpowiedz
  • 34
@Finsky zawsze wkurza mnie to w wykopie,ze gdy ktoś opowiada historię z pracy i wspomina że pracuje na kasie to jest jechany za to, że wysmiewa się ludzi którzy cieszą się z 200 zł podwyżki, którzy sprzątają... Jest to mega przykre i zawsze mnie złości, bo wiem, że nie piszą tych komentarzy ludzie którzy odnieśli sukces, a zwyczajne przegrywy które chcą komuś dowalic i sprawić by poczuł się gorszy. Dlatego wymyślają
  • Odpowiedz
odpowiedz

@Finsky: Znajoma szukała osób do pracy w mieście poniżej 100k do firmy ubezpieczeniowej, laski po 20 lat robiły wielkie oczy, że nie dostaną 4k na ręke na start. Większość osób w młodym pokoleniu myśli, że jest niewiadomo jak zdolna ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ja w sumie jestem ich rówieśnikiem, ale wiem, że trzeba z---------ć aby do czegoś dojść.
  • Odpowiedz
Wykop jest idealnym miejscem dla każdego gnojka w wieku 16-19 lat, który już czuje się dorosły, ale nigdy w życiu jeszcze nic nie zarobił, za to dużo czyta w necie ile ludzie zarabiają.

@Finsky: a myślisz, że skąd ten zachwyt nad Korwinem, wolnym rynkiem i amerykańskim snem?
  • Odpowiedz
@loczyn: No pozdrawiam również. Mieszkałem w dwóch miastach wojewódzkich i jeżeli jest się oszczędnym to można tak żyć, mówię o swoim przykładzie. Zapraszam do dyskusji.

@NiedzielnyWykopowicz: Chodziło mi o ten konkretnie wpis. Jeżeli ludzie chcą mieć dom to w PL nie mają wyboru i muszą wziąć kredyt. Zresztą mało kogo na świecie stać na kupienie sobie za gotówkę działki i domu.
  • Odpowiedz
Mieszkałem w dwóch miastach wojewódzkich

Mieszkałeś, bo ceny to właśnie "aktualne" ale dla roku 2000 chyba, bo nie 2018.

i jeżeli jest się oszczędnym to można tak żyć, mówię o swoim przykładzie.

Chyba chciałeś napisać wegetować. Znam takich co i za 400 zł jedli nawet, tylko to były parówki z Selgrosu najgorszego sortu i makaron.

Do
  • Odpowiedz