Wpis z mikrobloga

Rozpraszanie elektronów na pojedynczym atomie

Poniżej widzicie powierzchnię miedzi na której znajdują się pojedyncze atomy. Są one defektami, bo zaburzają elektrony znajdujące się w metalu. Takie zaburzenie, czy też rozpraszanie, objawia się oscylacjami ilości elektronów w okolicy (oscylacje Friedela), które wyglądają jak fale po wrzuceniu kamienia do wody.

#spodigly - tutaj wrzucam, co mi igła przyniesie - pracuję na skaningowym mikroskopie tunelowym
#fizyka #gruparatowaniapoziomu #nauka
th3ta - Rozpraszanie elektronów na pojedynczym atomie

Poniżej widzicie powierzchni...

źródło: comment_y0xHSUoWMUPNebcyDvE7ZhTQQlRh8LqS.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FLAC: tranzystory zbliżają się do takich rozmiarów, że efekty kwantowe zaczynają odgrywać znaczącą rolę

@F0rT3hW1n: @Goglez: wszystko co burzy porządek jest defektem, dzięki defektom mamy złącza p-n gdzie atomy krzemu są zastąpione atomami innych pierwiastków. A złącze p-n to podstawowy "klocek" do budowy elementów półprzewodnikowych - znowu tranzystory itp.
  • Odpowiedz
@th3ta: Nie jestem na tyle mocno w temacie, ale mnie ciekawi - jaka jest różnica w działaniu STM a TEM (lub HRTEM)? Jak wygląda preparatyka próbki, co dokładnie jest badane i jaki jest wynik końcowy? Od razu uprzedzam, że nie jestem fizykiem, jedynie od czasu do czasu korzystam z SEMu lub EPMA i lubię poczytać od czasu do czasu o jakichś innych metodach ( ͡~ ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz