Wpis z mikrobloga

Jak żyć w tym kraju chcąc prowadzić działalność gospodarczą???
W zeszłym roku w czerwcu miałem problem z autoryzacją deklaracji VAT, więc wysłałem ową deklarację pocztą. Po czasie urząd zwrócił deklarację, że deklaracje z VAT należy wysyłać elektronicznie.
Po 23 dniach od daty kiedy trzeba złożyć udało mi się wysłać elektronicznie deklarację. Oczywiście przelew za należny podatek wykonałem w terminie.
I BACH! Po 13 miesiącach dzwoni urzędnik, że w zeszłym roku nie złożyłem deklaracji VAT w terminie i żebym przyniósł czynny żal.
Dziś przynoszę a on mówi że trochę późno z tym czynnym żalem i proponuje mandat 1000 zł.
WTF? Ile?
Udał się zmniejszyć mandat do 550 zł
( ͡° ʖ̯ ͡°)( ͡° ʖ̯ ͡°)( ͡° ʖ̯ ͡°)( ͡° ʖ̯ ͡°)
I jak tu żyć płacąc podatki?
Dziękuję Ci panie ministrze. Oby tak dalej
#podatki #vat #polityka #mandat #skarbowka #vat
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zajconek: jeśli to stałe podejście lokalnego US to może poszukaj lepszego w okolciy i tam przenieś (księgowo) działalność o ile oczywiście masz taką możliwość. Parę kilometrów dalej prawo może być lepsze, szkoda, że nie ma jednolitego obowiązującego w tym kraju.
  • Odpowiedz
@zajconek: Jeśli mandat przyjąłeś to ciężko będzie cokolwiek zrobić ponieważ mandat staje się prawomocny w momencie jego przyjęcia i w takim wypadku powinieneś odmówić jego przyjęcia. Możesz próbować się dogadać oraz składać odwołania ale urząd będzie mógł je uwalić na procedurze. Ewentualne podważenie mandatu byłoby ciężkie i musiałoby się odbyć przez sąd co byłoby bardzo drogie. Tak więc mimo, że mandatu nie powinni Ci dawać to po przyjęciu go sytuacja
  • Odpowiedz