Wpis z mikrobloga

Jak wygląda dostęp do dobrych materiałów webowych w #java? Głównie chodzi mi o rzeczy typu #spring. Jestem ze świata #csharp i u nas nie wygląda to za dobrze. Czytasz sobie dokumentacje msdn i masz tam przykłady typu encja na twarz, kontekst bazy danych w kontrolerze itd. Czytasz sobie praktycznie jedyną książkę do asp.net: ASP.NET MVC 5. Zaawansowane programowanie i masz tam przykłady typu repozytorium, które jest zaprezentowane jako nakładka na ORM. Próbowałem znaleźć jakąkolwiek dobrze napisaną aplikacje w asp.net mvc5 i jest bardzo ciężko. Znalazłem nawet repozytoria, które są w topce na githubie (często tytułowane "best practices"), a wystarczyło napisać na #4programmers, by kilku doświadczonych programistów pokazało mi duże absurdy w tych projektach.

Jak to więc jest u was javowcy? Mam wrażenie, że jest u was więcej materiału dobrej jakości, niż u nas. Co o tym myślicie?

#programowanie #programista15k #programujzwykopem #naukaprogramowania #dotnet
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jestem ze świata #csharp i u nas nie wygląda to za dobrze

Synu, nie ma lepszej dokumentacji niz MSDN.

Czytasz sobie dokumentacje msdn i masz tam przykłady typu encja na twarz, kontekst bazy danych w kontrolerze itd.

A
  • Odpowiedz
@bacteria:

Synu, nie ma lepszej dokumentacji niz MSDN.

Być może nie ma. Ale to jest dokumentacja. Ona pokazuje przykład, a nie sposób w jaki powinno się pisać aplikacje. Gdyby tak było, to każdy przykład byłby poprzedzony
  • Odpowiedz
Ale to jest dokumentacja. Ona pokazuje przykład, a nie sposób w jaki powinno się pisać aplikacje.

Widze kolego, ze nie odrozniasz pojecia dokumentacji od tzw. najlepszych praktyk. Dokumentacja ma za zadanie demonstracje konceptu a praktyka to cos co nabywa sie doswiadczeniem, metodami prob i bledow, testowaniem, poprawianiem bledow, itp, itd.

A kuzwa gdzie ma byc dbContext niby? Moze we View?

W warstwie dostępu do danych. Poczytaj sobie to punkt 6.
  • Odpowiedz
  • 0
@endomorficzny co do dokumentacji od M$ to ich dokumentacji javowa do azura ssie a przykłady da pełne błędów.
A ostatnio jak wypuszowali biblioteki do maven central to wszystko się #!$%@? i nic się nie budowalo bo nie było bibliotek.
  • Odpowiedz