Aktywne Wpisy

mickpl +594
Z okazji zapowiedzianych, obowiązkowych ćwiczeń wojskowych chciałbym ogłosić, że na mnie pieniędzy wydawać nie trzeba. Jestem w pełni świadomy jak wiele zrobił dla mnie ten kraj, a sumując to wszystko uroczyście obiecuję, że dzień po przekroczeniu naszych granic przez pierwszego, ruskiego żołnierza wezmę co się da i dam drapaka byle dalej na zachód. Na tym polega odpowiedzialność.
#obowiazkowecwiczeniawojskowe
#obowiazkowecwiczeniawojskowe

Chicoxxx66 +308
XDDDD aż spaghetti dzisiaj zrobię (。◕‿‿◕。)
#heheszki #humor #humorobrazkowy #meme #memy #takaprawda #spaghetti
#heheszki #humor #humorobrazkowy #meme #memy #takaprawda #spaghetti
źródło: temp_file1032817472700730218
Pobierz

Powinno sie pisać testy dla metod ktore maja jedna linijke np taka
return jakiesRepository.save(costam);@Kresse: testy nie służą do sprawdzania, czy coś idzie nie tak, tylko do sprawdzania, czy wszystko działa tak, jak chcemy. Wystarczy, że ktoś zamiast save() wywoła np. saveAndFlush, i już nasze testy mogłyby to wykryć.
Baza mogłaby mieć np. jakieś pole ustawione na default, a Ty w parametrze przesyłasz null i oczekujesz, że po zapisie też będzie null.
Ale tak jak napisał @Leihto to jest już test integracji
Ogólnie pod tym Save powinieneś mieć jakieś testy jednostkowe. A czy do wspomnianej metody pisać testy to sam musisz się zastanowić pod kątem integracji.
@Kresse: może np. całkowicie usunąć tę linie. Wtedy test się wywala, bo kontrakt zawarty przy pisaniu tego fragmentu systemu przestał obowiązywać - bez testu jesteś w dupie, możesz godzinami debugować i nic nie znaleźć.