Aktywne Wpisy
Veg73 +181
Takie pytanie do wegan.
Często oburzacie się, że idąc na imprezę nie ma dla was co jeść, bo wszystko zawiera składniki pochodzące od zwierząt. Pomijam jakieś mixy warzyw.
Chcielibyście jakkolwiek, aby gospodarz uszanował to, że takich rzeczy nie jecie.
Czy weganie w takim razie robiąc imprezę w domu smażą przysłowiowego "schabowego", aby uszanować wolę gości czy też narzucają im wegańską dietę?
A może dyskryminacja i takich osób nie zapraszamy?
Często oburzacie się, że idąc na imprezę nie ma dla was co jeść, bo wszystko zawiera składniki pochodzące od zwierząt. Pomijam jakieś mixy warzyw.
Chcielibyście jakkolwiek, aby gospodarz uszanował to, że takich rzeczy nie jecie.
Czy weganie w takim razie robiąc imprezę w domu smażą przysłowiowego "schabowego", aby uszanować wolę gości czy też narzucają im wegańską dietę?
A może dyskryminacja i takich osób nie zapraszamy?

Creatinee +231
Tak nawiązując do niedawnego wpisu. Dziś nie poszłam do pracy, bo jakoś niefortunnie ojciec mi zmarł. Oto co kolega mi napisał.
#januszebiznesu
#januszebiznesu
źródło: temp_file9188810715946222065
Pobierz

Mam zapętlony skrypt ktory pobiera dane z api i je zapisuje. Ok. 300 zapytan co 2 minuty, kazde zapytanie zwraca tablice z 100 stringami ktore chce zapisac
"Redis might perform a lot better than sqlite under multiples of parallel access for instance." https://stackoverflow.com/a/11216700
Jedyny uzytkownik tej apki to bede ja wiec sqlite powinien byc lepszy/szybszy (?)
Pytanie ktore rozwiazanie jest bardziej pamieciozerne?
Narzedzia ktorych uzywam to Laravel (tak tak), skrypt to jest komenda ododpalana za pomoca crona (jezeli aktualnie nie jest odpalona). Do zapisywania w redisie uzywam tej klasy: https://laravel.com/api/5.6/Illuminate/Redis/RedisManager.html
Do zapisywania w sqlite uzywalbym Eloquent (a moze bez zadnej warsty abstrakcji mniej pamieci zostaloby zuzyte?)
Tak czy inaczej, 30000 insertów to jest raczej "nic" dla większości baz danych, wliczając w to obydwie wspomniane.
Bazy sobie poradza, ale czy skrypt nie zje mi w koncu calej pamieci?