Wpis z mikrobloga

Miał ktoś może styczność z firma autozastepcze.pl? Interesuje mnie opinia czy serio kase odzyskują drogą sądową od ubezpieczalni w przypadku brania auta z OC sprawcy kolizji. Znalazłem sporo wypożyczalni: panek i inne tego typu, ale wszędzie mówili, że pieniądze odzyskiwać będą ze mnie, jeśli ubezpieczalnia nie wyplaci, a autozastepcze.pl jako jedyny gwarantują, że nic nie zapłacę. Nie chciałbym wtopić się w jakieś bagno, gdyż nawet nie podają ceny wynajmu auta na dobę, a ubezpieczyciel sprawcy umożliwia pokrycie jedynie do 120zl/dobe. Ufać im czy nie?
#ubezpieczenia #polskiedrogi
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ubezpieczyciel sprawcy umożliwia pokrycie jedynie do 120zl/dobe

@jdbc: Jeśli ubezpieczyciel sprawcy określa limit kwotowy, to zapewne również oferuje Ci pojazd zastępczy (lub kontakt do wypożyczalni z którą mają umowę, która wypożyczy Ci pojazd za te pieniądze).

Jeśli wypożyczysz gdzieś droższy, to najprawdopodobniej ubezpieczalnia nie zapłaci za niego nic więcej niż limit.

Tyle że jeśli gwarantują Ci że oni będą się bujać z ubezpieczycielem to wspaniale - prawdopodobnie oznacza to, że
  • Odpowiedz
@masslaw: dzieki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hellfirehe: oferuje pojazd zastepczy, lecz niestety nie oferuje sprawnego zglaszania szkody i wypozyczenia samochodu, od soboty czekam, a w tamtej wypozyczalni 10 minut i juz samochod gotowy
  • Odpowiedz
oferuje pojazd zastepczy, lecz niestety nie oferuje sprawnego zglaszania szkody i wypozyczenia samochodu

@jdbc: Ogólnie jeśli ubezpieczyciel oferuje Ci wypożyczenie samochodu, to ma prawo do określenia limitu kosztów.
Natomiast jeśli potem przed sądem uda się wykazać że oferta ta była "iluzoryczna", to pewnie uda się wygrać w sądzie wyższą stawkę zgodną z wypożyczalnią której oferta była realna.

Ale to trzeba się będzie już bujać
  • Odpowiedz
@hellfirehe: No tak, dobrze piszesz. Kwestia jest jeszcze taka, że ubezpieczalnia daje mi na 7 dni samochód (czyli do soboty, mimo że w weekend nie bylo mozliwosci zgloszenia szkody ani wypozyczenia samochodu) a jest poniedziałek już, czyli praktycznie jedynie na 5 dni, natomiast zewnetrzna ubezpieczalnia daje od momentu zgloszenie do terminu wyplaty odszkodowania + 7-14 dni na kupno samochodu, więc w praktyce na 3-4 tygodnie. Jest różnica, bo w 5
  • Odpowiedz
Wydłużenie czasu jest akurat proste do wysądzenia i na pewno da się "po dobroci" wyciągnąć od ubezpieczyciela.
Czas od zaistnienia szkody, do wypłaty odszkodowania należy Ci się jako oczywista oczywistość.
Te dalsze 7-14 dni to już różnie może być.

W swoich rozważaniach pamiętaj że wypożyczalnia bierze w leasing 3 letnie auto klasy Corolla i płaci za nie około 600zł miesięcznie raty leasingu.
Można powiedzieć że taki bazowy koszt mają na poziomie 50zł/dziennie.
  • Odpowiedz