Wpis z mikrobloga

Chodzę sobie po podwórku z chrześnicą na rękach (~3 lata), no i opowiadam jej różne rzeczy o tym, co widzimy.
- Zobacz, a tam daleko słoneczko się chowa za horyzont.

I słyszę komentarz starej ciotki: "No i po co ty jej takie trudne słowa mówisz jak ona i tak nie rozumie".

No nie, no po prostu kurła no nie xD
#dzieci #logikastarychgrazyn
  • 131
  • Odpowiedz
@panczekolady

Kolejny gimboekspert. Pozytywny wpływ tzw. baby talk został już dawno potwierdzony

No, na niemowlęta czyli zwykle ludzi do pierwszego roku życia ekspercie. W dodatku nie jest sprecyzowane dokładnie o jaką mowę chodzi.
  • Odpowiedz
@emilkos8 zauważ także że zwykle to robią tylko kobiety. Później płacz że dziecko bardziej szanuje ojca/dziadka i usprawiedliwianie się tym że po prostu są więksi. A tak naprawdę założę się że taki młody gówniak doskonale wie że po prostu wśród facetów jest traktowane prawie na równi i stara się dopasować a nie jest traktowane jak jakiś króliczek w klatce. Wie że jest niżej w stadzie a nie że jest oddzielnym gatunkiem z
  • Odpowiedz
Najlepsze jest jak ktoś #!$%@?: "ono jest za małe na naukę angielskiego". Wtedy odpowiadam: "jakoś nie jest za małe na naukę polskiego".

@kinlej: Przecież kiedyś tak sie właśnie ludzie obcych nacji dogadywali - wychowując dzieci w dwóch językach xD Trwało to długo ale było skuteczne i każda ze stron miała tłumacza.
  • Odpowiedz
to wina tej osoby akurat, bo normalni wiedzą.

@Shatter: czy ja wiem, niektórzy ludzie w Polsce jeszcze nie tak dawno wychowywali się na skrajnej wsi. W biedzie, a edukację skończyli na podstawówce. I o ile szokuje mnie, że ze wszystkimi obecnymi środkami przekazu nie trafiła do nich taka wiedza, to jednak rozumiem, że z czasem człowiek już jej nie chłonie tak łatwo. Zwłaszcza jeżeli to nie jest typ osoby ciekawej świata,
  • Odpowiedz
@Shatter: bo wszyscy ludzie są tacy sami, to samo przeżyli i tobie oceniać kto jest głupi, zupełnie nic o tej osobie nie wiedząc ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz