Wpis z mikrobloga

@Minette: Śmieję się jedynie z uzależniania sławy gry od tego czy tradycyjne media o niej mówią.

@philger: Gra jest w czołówce jeśli chodzi o aplikacje mobilne. Oprócz odpływu graczy mamy również do czynienia z przypływem nowych graczy. To naturalny proces.
Gra jest w czołówce jeśli chodzi o aplikacje mobilne

@Logytaze: czy to zdanie z którym próbujesz dyskutować temu przeczy? Czy ja temu przeczę?

Oprócz odpływu graczy mamy również do czynienia z przypływem nowych graczy. To naturalny proces.

Oczywiście, tak samo jak naturalne jest stwierdzenie że największy boom minął jeśli odpływ jest wielokrotnie większy od przypływu.
Oczywiście, tak samo jak naturalne jest stwierdzenie że największy boom minął jeśli odpływ jest wielokrotnie większy od przypływu.

@philger: Jakieś liczby czy po prostu bawisz się w grafomana ze Spider's Web?
jeśli odpływ jest wielokrotnie większy od przypływu.

@philger:

Jakieś liczby czy po prostu bawisz się w grafomana ze Spider's Web?

@Logytaze:

Liczb nikt Wam nie poda, bo Niantic nie dzieli się takimi informacjami, ale nie zgadzam się z tym, że więcej od gry odchodzi. Moje odczucia są takie, że cały czas do gry wracają starzy gracze i zaczynają nowi, u mnie na grupie jest już tak dużo osób, że zaczęliśmy
nie zgadzam się z tym, że więcej od gry odchodzi

@Dryblas: ja też nie, myślę że co najmniej od roku (wprowadzenie raidów) liczba graczy stale się zwiększa. Ale ten przypływ nie równoważy przecież ogromu graczy którym znudziło się w ciągu pierwszego miesiąca czy dwóch. Latem 2016 w wielu miejscach w Warszawie (Łazienki, PKiN, Balaton, Stare Miasto) CODZIENNIE było pełno grających, więcej niż teraz raz w miesiącu przy CD. Do tego mnóstwo
@philger: To prawda, że nie ma tylu graczy, co w pierwszym tygodniu, ale wtedy to byli w większości ludzie, którzy z ciekawości instalowali grę, żeby zobaczyć o co w tym wszystkich chodzi, a teraz Niantic ma rosnącą bazę bardzo zaangażowanych graczy, a gra ma się lepiej, niż kiedykolwiek.

Początkowy boom nie miał prawa przetrwać, niezależnie od tego, czy obiecane featery były, czy nie, bo tak po prostu funkcjonują gry mobilne.

Przypomina
To prawda, że nie ma tylu graczy, co w pierwszym tygodniu, ale wtedy to byli w większości ludzie, którzy z ciekawości instalowali grę, żeby zobaczyć o co w tym wszystkich chodzi, a teraz Niantic ma rosnącą bazę bardzo zaangażowanych graczy, a gra ma się lepiej, niż kiedykolwiek.

Początkowy boom nie miał prawa przetrwać, niezależnie od tego, czy obiecane featery były, czy nie, bo tak po prostu funkcjonują gry mobilne.

@Dryblas: ale
@Dryblas: CD to jeden dzień w miesiacu gdzie graja wszyscy. Generalnie jak patrze po znajomych, to widzę że ludzie grają coraz mniej. Jak mijam jakieś rajdowe ekipy u siebie w mieście, to jest połowa tych ludzi co kiedyś. A do tego dzieciaki ok ~12 lat, ale wydaje mi się że nowe (i że poprzednie małolaty już odpuściły). Ja na ten przykład wbiłem 37 level i odpuściłem. Poksy bardzo lubiłem, ale przez
@Dryblas: ale o co konktretnie? Gdyby nie był to grałoby tyle samo ludzi co w pierwszym tygodniu albo więcej, prosta matematyka, skoro liczba jest mniejsza niż na starcie to więcej było odejmowania a nie dodawania. Teraz od długiego czasu liczba graczy rośnie i super, ale żeby oburzać się na stwierdzenie że boom minął chyba trzeba było lato 2016 spędzić na bezludnej wyspie. Po co tak zakłamywać rzeczywistość?

@rskkk: wymiany mogą
@philger: moja opinia jest przeciwna - to jest feature który jest spóźniony o rok i raczej nie spowoduje, że ludzie wrócą. No bo i po co, po dodatkowe kulki z rajdów? Po nabijanie sobie koleżenstwa z kolegą? Po wymienienie się czterema pokemonami? Rajdy to było coś dobrego, trejdowanie się, to pewnie sprawa na 2-3 tygodnie aż zdobędziemy co chcemy i tyle. wracamy do afkowania.
@philger: przecież ja się nie oburzam ¯\(ツ)_/¯

ale jak piszesz "odpływ jest wielokrotnie większy od przypływu." to nie znaczy, że był po premierze, tylko że jest aktualnie, a to nie jest prawda ¯\
(ツ)_/¯
@Dryblas: ale @Logytaze się oburzył, a ja pisałem do niego a nie do ciebie...

Semantyka, od czasu boomu (który jak przypomnę był tematem sporu) łączny odpływ jest większy od łącznego przypływu. Dalej nie wiem czemu z góry zakładasz moją złą wolę lub niewiedzę, zwłaszcza że na tym tagu jestem jednym z częstszych adwokatów gry przeciw twierdzącym że nikt nie gra albo nic się nie zmieniło
@rskkk: Ja też początkowo miałem takie odczucie widząc po postach na grupie z raidami że ludzie mniej odpisują i mniej jest zamieszczanych postów ale jak się okazało po prostu ludzi jest tyle że czasem nie jest sens napisania postu bo i tak bedą jakieś osoby do raidu. Ostatnio więcej chodzę na wyklucia nawet nie patrząc czy ktoś coś zamieścił i jak się okazuje na miejscu jest 15 osób... Zaraz się wakacje