Wpis z mikrobloga

'Historyczne zwycięstwo! Sąd Najwyższy oddalił kasację Prokuratora Generalnego Zbigniewa Ziobro ws. drukarza z Łodzi. Konsumenci LGBT chronieni przez polskie prawo!'

'Wyrok Sądu Najwyższego to historyczne zwycięstwo równości w Polsce! Swoim wyrokiem Sąd Najwyższy dobitnie potwierdził, że nikogo nie można dyskryminować ze względu na orientację seksualną w dostępie do usług.' - KPH
https://kph.org.pl/historyczne-zwyciestwo-sad-najwyzszy-oddalil-kasacje-ziobry-ws-drukarza-z-lodzi-konsumenci-lgbt-chronieni-przez-polskie-prawo/
#lgbt #homoseksualizm #zwiazki #neuropa #prawo #bekazpisu #polska
artpop - 'Historyczne zwycięstwo! Sąd Najwyższy oddalił kasację Prokuratora Generalne...

źródło: comment_lm7MbBebaR5jo3QgMJbcfRQTlUCEem0H.jpg

Pobierz
  • 69
  • Odpowiedz
@artpop Zaraz czyli można zmuszać kogoś do wykonania usługi z którą się nie zgadza? Moim zdaniem walka o równość przymuszeniem i sądami mija się z celem, w ten sposób nikt nie będzie ich szanował z własnej woli i zdrowego rozsądku tylko ze strachu, że to się może skończyć w sądzie. Paranoja.
  • Odpowiedz
@wiem_wszystko: Pomijając sedno tej konkretnej sprawy zastanów się czy lepszy taki wyrok czy lepiej jak pozwolimy świadczącym usługi, sprzedawcom itp "wymyślać" powody dla jakich będą odmawiać wyświadczenia usług z mniej lub bardziej durnych powodów. Kto ma później rozstrzygać takie spory? Na ch... podnosić w ogóle kurz? Dzisiaj geje jutro ateiści, a pojutrze leworęczni. Bo tak!
  • Odpowiedz
@Symmachus: Takie jest polskie prawo od wielu lat. Wyrok już był rok temu, ale Ziobro (gdyż jest to sprawa medialna/światopoglądowa) zdecydował się wykonać kasację.

'Decyzja Sądu Najwyższego potwierdza, że art. 138 Kodeksu wykroczeń, zakazujący nieuzasadnionej odmowy świadczenia usługi chroni również przed przypadkami dyskryminowania osób z uwagi na orientację seksualną czy tożsamość płciową.'
  • Odpowiedz
@artpop rozumiem. Tylko z punktu widzenia drukarni, powinni mieć prawo odmówić druku plakatów propagandowych czy to onr czy osób o takich czy innych poglądach. A pójście z tym do sądu i robienie medialnych igrzysk nie robi dobrej reklamy tym środowiskom. Nie odmówiono im usługi tylko dlatego, że są "inni", tylko dlatego że drukarnia nie chciała być kojarzona z materiałami propagandowymi, przez co mogła stracić klientów.
  • Odpowiedz
@Symmachus: Na jakiej podstawie mają mieć to prawo? Dopóki ONR nie będzie zdelegalizowany to mają te materiały im wydrukować (Oczywiście nie mam na myśli sytuacji gdy na plakacie mamy coś co już teraz da się podciągnąć jako budzące zgorszenie. Na co paragraf jest). Nie im oceniać. Może wprowadźmy klauzulę sumienia dla drukarzy? Potem kierowców autobusów...
  • Odpowiedz
@dokad_idziesz uczepiliście się tego
tego onr. Równie dobrze mogłam wpisać kościół latającego spaghetti. Przypomina mi to sytuację jak graficy za prlu byli zmuszani do robienia plakatów propagandowych, inaczej nie dostawali zleceń i mieli zamkniętą drogę na uczelniach. Przynajmniej ten drukarz dostał śmieszną karę i będzie miał ciekawą anegdotę do opowiadania.
  • Odpowiedz
@artpop: dla mnie to jest proste. Ty masz prawo lizac sie z facetami jak jestes facetem, ja mam prawo nie robic tobie plakatów. Jeżeli sad uwaza że to narusza wasze uczucia, to moje uczucia narusza dwóch gosci idacych za reke.
  • Odpowiedz
@dokad_idziesz: dlaczego niby?

Ja nie akceptuje tego że oni się liża na ulicach, ale MOGĄ to robić.

Oni nie akceptują tego że ja nie chce dla nich wykonać jakiejś usługi i ja NIE MOGE tego nie zrobić. Widzisz analogie?
  • Odpowiedz