Aktywne Wpisy
urarthone +796
News dnia to...
- Morawiecki będzie próbował utworzyć rząd 27.7% (873)
- Wyrzucenie 4 zawodników z U17 chwilę przed MŚ 3.5% (110)
- Znaleziono ciało poszukiwanego zabójcy 6-latka 9.3% (293)
- ZEA wysłały szpital do Gazy 1.0% (32)
- Złodziej książek z USA 4.3% (136)
- Microsoft chciał zaoszczędzić na pracownikach 1.7% (52)
- Turyści z Hiszpanii wracają ze sraczką 3.9% (123)
- Zrobił pranie sąsiadce, kiedy jej nie było 48.6% (1532)
Kredo_Asasynow +420
Chcecie ciekawą bombę?
Niejaka BEVERLY, która dodzwoniła się do CAGE by zaatakować Wardęgę to nie kto inny, jak żona Krzysztofa Rozpary.
Nie wierzycie? Porównajcie sobie jej głos z dzisiejszego programu do tego filmu, gdzie państwo Rozpara pokazują swoją rezydencję.
https://youtu.be/MjkGXjsCjII?si=L1_YEFZ2A3ApzpCq
Czy to nie dziwne, że żona jednego z właścicieli, która przy okazji jest głównym medykiem podczas gal (a powiedziała, że nie jest powiązana z federacją - kłamczuszek) atakuje zawodnika z main eventu?
Niejaka BEVERLY, która dodzwoniła się do CAGE by zaatakować Wardęgę to nie kto inny, jak żona Krzysztofa Rozpary.
Nie wierzycie? Porównajcie sobie jej głos z dzisiejszego programu do tego filmu, gdzie państwo Rozpara pokazują swoją rezydencję.
https://youtu.be/MjkGXjsCjII?si=L1_YEFZ2A3ApzpCq
Czy to nie dziwne, że żona jednego z właścicieli, która przy okazji jest głównym medykiem podczas gal (a powiedziała, że nie jest powiązana z federacją - kłamczuszek) atakuje zawodnika z main eventu?
Zróbmy szybkie obliczenia. Firma ma 10 małych samochodów dla przedstawicieli handlowych. Miesięczne opłaty leasingowe to 5000 zł. Każdy samochód przejedzie miesięcznie 3000 km, spalając 6 l/100 km, co da nam 9180 zł. Doliczmy jeszcze ubezpieczenie i drobne naprawy i mamy bardzo ostrożnie licząc 10 000 zł. Razem koszt utrzymania tej floty daje nam 15 000 zł netto.
Zmiana proponowana przez minister Czerwińską sprawi, że przedsiębiorca z tych 15 000 zł będzie mógł wrzucić w koszty tylko 7 500 zł, czyli zakładając, że jest na liniowym, będzie w plecy 1 425 zł miesięcznie. VAT od 15 000 zł to 3 450 zł. Z tego może odliczyć połowę, więc traci tu 1 725 zł miesięcznie.
Taki przedsiębiorca dzięki utrudnieniom w odliczaniu VAT i PIT od samochodów firmowych straci rocznie 37 800 zł. Ale ma się cieszyć i głosować na PiS, bo jeżeli ma dwójkę dzieci, to dostanie 500 zł na miesiąc.
Tekst oryginalny: Dr Sławomir Mentzen
#firma #dzialalnoscgospodarcza #pieniadze #podatki #polska
Dojazd do sklepu, magazynu czy klienta ma nie być kosztem?
Hmm, już widzę gówno burzę na temat pracodawcy, który by kazał jeździć pracownikowi do klienta jego autem, bez żadnego rozliczania.
Zresztą moja wypowiedź jest wyrwana z kontekstu, bo przecież na działalności można odliczyć 100 % kosztów. Wystarczy prowadzić rejestr.
A co to jest:
@nietrzezwomyslacy: Rozumiem, ale w takim razie dlaczego nie wprowadzą limitu, uzależnionego od dochodów firmy, na leasingowany sprzęt który nie jest specjalistyczny (np. flotę samochodową)? Może Pan Mietek chce używać tego
@nietrzezwomyslacy: Zapoznałem się:
Co myślę że zamyka temat. Skoro już mogę, to - są tłukami. To co mam na myśli bazuje na twoim przykładzie z audi za 200 a nie 250k.
A który z pojazdów z top 20 ma te nikłe szanse?
Ja mieszam pojęcia? Znajdź autora poniższej wypowiedzi:
Ta lista pokazuje, jakie auta najczęściej są brane w leasingu. To jest to, co używa ogół przedsiębiorców. Wymyślanie ekstremalnych scenariuszy, aby usprawiedliwić działania na szkodę ogółu jest idiotyzmem.
Komentarz usunięty przez autora