Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Maurelius +53
Gdybyśmy tylko mogli ustalić co jest powodem tak dramatycznego załamania liczby urodzeń w Polsce...
#nieruchomosci #polityka #sejm #demografia
#nieruchomosci #polityka #sejm #demografia
Pozdro okolice Hajnówki i Bielska.
We wschodnim pasie występują gwary wschodniosłowiańskie przyniesione przez osadników z obszaru Wielkiego Księstwa Litewskiego. Gwary te są podobne do siebie, ale zmieniają (mniej lub bardziej płynnie) się wraz z odległością. I to tak, że starsze pokolenie mogło bez trudu rozpoznać z której wioski jesteś ( ͡° ͜ʖ ͡°)
I tak, na północy gwary przypominają język litewski, w okolicach Białegostoku język białoruski, a gdzieś tam niżej przy
@WesolaZaba_jpg: co to znaczy?
@bocznica: Ja nie mówię, że wszyscy tak gadają oczywiście :) To już zanika, zostało tylko na wschodniej ścianie województwa w małych wsiach wśród starszych ludzi. Zresztą kilka osób powyżej pisało, że to 100% prawdy. I sam Ci to mówię, bo też stamtąd pochodzę :) W większych miasteczkach już tego nawet nie
A
O ale zapytam cie o takie cos. Wracajac jechalismy przez rejon gdzie wszystkie wsie byly opisane po polsku i cyrylica. Skad to tak? Dlaczego
Akurat "rozbuwaj sie" a czesciej "nie rozbuwej sie" znam. Moja babcia z podkarpacia tak mowila.
Komentarz usunięty przez autora
@bocznica: Wiele wsi jest w 100% prawosławnych i to jest pozostałość. Tak mi się przynajmniej wydaje, tak mi opowiadała dziadek.
A właśnie a propos dziadka - to nie jest tak, że mówi się tak na całej wschodniej ścianie. Bo np. moi dziadkowie od strony mamy pochodzą z miasteczek, które do wojny były polskie, a dziś są na terenach Białorusi. Po repatriacji w latach
@GwaltowneWypaczenieCzasoprzestrzeni: chyba w dupie. Jestem z polnocnego podlasia i nigdy nie slyszalem zadnych slow litewskich. Generalnie ludzie tam nienawidza litwinow. Oorocz tego troche zaciagaja i mowia czesciej dla, tyle to sie rozni.