Wpis z mikrobloga

#orange #play #plus #ankieta
Mirki ciekawi mnie punkt widzenia klienta. Wstawiam ankietę w związku z licznymi naruszeniami w tym temacie

Jesteś właścicielem karty SIM. Czy ktokolwiek poza Tobą powinien mieć możliwość jej wymiany?

• Nie 29.0% (18)
  • Tak - z upoważnieniem notarialnym 14.5% (9)
  • Tak - z moim ręcznym upoważnieniem 48.4% (30)
  • Nie wiem, w czym problem 6.5% (4)
  • inne-komentarz 1.6% (1)

Oddanych głosów: 62

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Widzę, że sporo osób wybiera ręczne upoważnienia. W niektórych sieciach zostały zabronione, bo łatwo je podrobić. Skończyło się wyłudzeniam smsów bankowych i sprawą sądową o grube pieniądze.
  • Odpowiedz
@Matpiotr: nie powiem dokłądnie bo tajemnica firmy itd., ale wyobraź sobie że numer jest często przyczyną rozwodów (bilingi), a ostatnio nawet oszustw bankowych (wymiana karty na "słupa"), a w efekcie wyłudzenie przelewów na spore sumy (w wielu bankach potwierdzenie transakcji przychodzi w formie kodu na SMS)
- tak może się skończyć wymiana karty innej osobie niż właściciel. Często też dlatego dziwią mnie osoby argumentujące "ale ja jestem mężem"
  • Odpowiedz
@grzesiek23Gda: dowód zawsze możesz wymienić. nie masz obowiązku zgłaszać tego do operatora.

poza tym zwróć uwagę, że jak robić wałki to na bogatym kliencie, a ten zazwyczaj ma jakąś spółkę, jest członkiem zarządu, a jego pesel jest dostępny w KRSie.

adresu w dowodzie już nie ma, numer i seria - wymieniasz dowód itp. jedyną stałą jest imie, nazwisko i
  • Odpowiedz
@grzesiek23Gda: tak się kradło złote numery 20 lat temu, urabiałeś gościa w salonie że numer 500 123456 jest twój i chcesz duplikat karty sim ale nie masz dowodu a i pytań sprawdzających mało znasz ( ͡° ͜ʖ ͡°) wydawali duplikat a oryginał przestawał działać gdzieś w polsce. pełno w google historii że skradziono mi numer.
  • Odpowiedz