Wpis z mikrobloga

Rozumiem opór Januszexów wobec RODO- trzeba się dostosować, zapłacić prawnikowi, uaktualnić stronę internetową. Nie będzie nowego samochodu w tym kwartale, ehhhhhh.

Ale jak zwykli ludzie narzekają, bo dostają maile w związku z RODO, albo gdzieś tam muszą wyrazić zgodę na przetwarzanie danych osobowych, i UE = ZSRR w ogóle, to ręce opadają xD

Dzięki Unii mamy NAJLEPSZĄ NA ŚWIECIE ochronę danych osobowych. Duże osiągnięcie cywilizacyjne, Europa przoduje, tak jak powinno to wyglądać. Dostosowujemy się do galopującej technologii. Zamiast się z tego cieszyć, wiele osób narzeka xD To wygląda jak elektryfikacja na obsranej, zacofanej cywilizacyjnie wsi. Kurła po co te słupy stawiajo, jakieś linie, kłopot tylko.

#neuropa #4konserwy #rodo #ue #uniaeuropejska
  • 66
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NieBojeSieMinusow: Nie rozumiesz, że albo bezpieczeństwo albo rozwój. Europa jest skansenem, nic tu nie powstaje właśnie ze względu na szkodliwe niepotrzebne prawo i wysokie koszty wejścia. Ty po prostu nie widzisz tego czego nie widać. A nie widać tych wszystkich innowacyjnych firm i usług internetowych, które nie powstaną właśnie ze względu na RODO, ze względu na wielkie koszty potrzebne do uruchomienia działalności. Apple powstało jako garażowa firma, w Europie nie
  • Odpowiedz
Nie rozumiesz, że albo bezpieczeństwo albo rozwój.

@grim_fandango: Bzdura. W jaki sposób bezpieczeństwo danych osobowych ma spowalniać rozwój? No chyba, że rozwój firm, których model biznesowy polega na rozsyłaniu spamu.

A nie widać tych wszystkich innowacyjnych firm i usług internetowych, które nie powstaną właśnie ze względu na RODO, ze względu na wielkie koszty potrzebne do uruchomienia działalności.

Kolejny stek bzdur. Jakiej firmie ma niby RODO przeszkodzić w powstaniu? Jeśli już
  • Odpowiedz
@NieBojeSieMinusow: Liczba tych maili, które ludzie dostają powinna tylko pokazać ile firm posiada nasze dane osobowe i dlaczego regulacje są potrzebne.

Ja się wręcz zdziwiłem parę razy, bo dostałem maila od firm, z którymi od ładnych paru lat nie miałem NIC wspólnego - a tu się okazuje, że nadal trzymają moje dane.
  • Odpowiedz
  • 8
@grim_fandango Apple powstało w garaży bo wówczas większość zaczynalo w garażu w sumie "od zera". Bo wówczas rynek nie był nasycony konkurencją. To tak jak z wejściem ma rynek z nową firmą robiąc GPU teraz . Próg wejścia jest ogromny dlatego tylko duże firmy z kapitałem mogą to zrobić (co planuje Intel ) i RODO nie ma tu nic do rzeczy.
Oczywiście są pewne przepisu które utrudniają rozwój niektórych gałęzi jak
  • Odpowiedz
Rozumiem opór Januszexów wobec RODO- trzeba się dostosować, zapłacić prawnikowi, uaktualnić stronę internetową. Nie będzie nowego samochodu w tym kwartale, ehhhhhh.

@NieBojeSieMinusow: Bez przesady też z tymi kosztami. Sądzę, że większość firm może dostosować się za mniej niż 500 zł (a nawet za darmo jeśli poświęci się chwilę) jeśli nie przetwarza jakoś masowo danych osobowych na 100 różnych sposobów.

Dla przeciętnej firmy Janusz & Syn wystarczy napisanie polityki prywatności (można kupić w necie za parę stówek lub skopiować od kogoś). Nawet jeśli wszystkiego nie wprowadzą na tip top to szansa na kontrolę jest bliska
  • Odpowiedz
@rzep: jasna sprawa, celowo wyolbrzymiłem te koszty żeby pokazać, że przetwarzający dane mogą mieć podstawy do narzekania, bo jakiś koszt i wysiłek poniosą (w większości oczywiście nieznaczny), ale zwykli konsumenci są tutaj w 100% beneficjentami, a i tak narzekają xD
  • Odpowiedz
@NieBojeSieMinusow: Znaczy przyznam jedno - z RODO problem był taki, że polski rząd sam zwlekał strasznie długo z ustawami i trochę zostawił ludzi na pastwę losu jeśli chodzi o przystosowanie się.

Przepisy powinny być gotowe rok temu, powinien powstać portal z informacjami, wzory dokumentów, objaśnienia itp. itd.

Stąd też w ogóle jest cały ten zamęt i urban legends jak to wizytówki nie będzie można od kogoś przyjąć bez dostania od
  • Odpowiedz
@NieBojeSieMinusow:

Ogólnie rzecz biorąc, rozporządzenie RODO z pomysłu UE jest niedopracowane i bardzo niebezpiecznie, gdyż umożliwi urzędnikom wykonanie wielu ukrytych działań na rzecz "uwalenia" małych i średnich przedsiębiorców. Poza tym, o ile dotychczas przynajmniej w Polsce były dwie instancje zajmujące się przetwarzaniem danych osobowych, to teraz będzie tylko jedna instancja. Poprzednio, gdy jeden urząd błędnie ocenił działalność stosując kary, można było się odwołać do wyższego urzędu. Teraz nie będzie to
  • Odpowiedz
@Serghio: jeżeli w Polsce zostanie zlikwidowane niezależne sądownictwo to faktycznie może to być problemem. Natomiast kazdy normalny sąd uwali zbyt wysokie kary. Poza tym będzie to dotyczyło tylko podmiotów które nie przestrzegają przepisów ustawy
  • Odpowiedz
@ZaplutyKarzelReakcji:

Pracuje w przedsiębiorstwie w różnych dokumentach określane jako małe lub średnie. Mimo, iż dotychczas firma przestrzegała akty prawne dotyczące ochrony danych osobowy wynikające z poprzednich ustaw, koszty związane z nowym rozporządzeniem (RODO), w tym dostosowanie się (czasami wręcz nadgorliwe) do tych przepisów przekroczyły już kilka tysięcy złotych, a nie są jeszcze do końca oszacowane, gdyż ciągle dochodzi jakiś nowy aspekt. Konsultacje prawnicze, obsługa informatyczna, wdrożenie nagrywania rozmów telefonicznych, wysyłka listów pocztowych, wiele różnych rzeczy powoduje, że firma zamiast rozwijać się w kierunku swojej działalności, musi zatrzymać się na RODO, co powoduje straty, mimo iż działania na dotychczasowych zasadach wynikających z GIODO były wręcz perfekcyjne.

Moim zdaniem jest to fakt bezdyskusyjny. RODO wygenerowało (czasami) niepotrzebne
  • Odpowiedz
@NieBojeSieMinusow: Chyba każdy przyzna, że nie po drodze mi politycznie z OPem czy @rzep, ale tutaj się z nimi zgadzam.
RODO doskonale pokazało, że masa firm ma nasze dane, a my nawet sobie z tego nie zdajemy sprawy i dobrze, że na nadużywających tego typu baz januszy jest teraz bat, do którego muszą się dostosować.

Obecnie (choć i wcześniej to było zabronione) januszex z telemarketingiem 3 razy się
  • Odpowiedz
RODO jest bardzo proste w implementacji, jeżeli Twoja działalność jest poukładania i nie polega na handlu danymi.

@NieBojeSieMinusow: jedno zdanie z Twojego posta jest najważniejsze - w końcu prawo nadazylo choć w jednym punkcie za postępem.
  • Odpowiedz