Wpis z mikrobloga

#programowanie #naukaprogramowania #java

Hej mireczki moje drogie, jakie znacie najlepsze sposoby na uporządkowanie wiedzy z Javy? Za mną ok. półroczna (z przerwami) nauka Javy, Springa oraz minimum technologii frontendowych(Angular4). Dochodzę do wniosku, że poszedłem krok za daleko nie utrwalając wystarczająco wiedzy z czystej Javy(OOP). Myślę o zakupie nowego wydania Thinking in Java, ale wolałbym najpierw poznać opinie nt. tej książki. Dodatkowo chciałbym zapytać czy znacie może jakieś strony czy też książki w których znajdę zadania pomocne przy utrwalaniu wiedzy z OOP?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@karolk92: TIJ jest bardzo szczegółowy, ale za to dobrze uporządkowany. Jest tam omówione sporo niuansów, które tak naprawdę przy programowaniu wychodzą w praniu i samemu można wywnioskować, że tak to działa, a nie inaczej, więc warto po prostu omijać niektóre fragmenty.
  • Odpowiedz
@karolk92: Może bardziej tego samego autora: "On Java 8" - Bruce Eckel

... bo na co Ci "Thinking in Java" (r. 2006) która w 4 edycji mówi o Java 5/6 ?
z uporządkujesz sobie i może wiedzę ... ale starą, bo w java 7/8 nastąpiły spore zmiany, które w tej książce nawet wspominane być nie mogą.

ja bym raczej pisał dalej programy, brał udział w projektach (mogą być opensource) i na bieżąco zaznajamiał
  • Odpowiedz