@ciezka_rozkmina: Czas zainteresować się otwartym oprogramowaniem Coreboota i Libreboota racz mu dać panie Niech chłopak nie męczy się z Intelowskim gównem Które śmierdzi od dawna zdechłym, martwym truchłem
@fervi: Coreboot niedługo, ciekawie to wygląda Open-source coraz mocniej mnie pociąga Odejście od UEFI w najbliższej wolnej chwili C--j w wielkie korpo traktujące userów jak debili
@ciezka_rozkmina: Wszak jeśli Panie chcesz bezpieczeństwo mieć, to o wydajności musisz zapomnieć Aczkolwiek maliny się tu sprawdzają, gdyż prosty hardware i otwarty kod softwaeru posiadają
@ciezka_rozkmina: @majsterV2: Wydajny I.MX8 wygląda przecudnie Mały, szybki aż człowiek sam chudnie Potencjał nowego sprzętu bywa niewykorzystany 8 rdzeni, 2 dyski I co z tym robić mamy?
Panie i Panowie, od lat ja powtarzam Oszczędzaj ram gdziekolwiek jesteś, bo branża przeraża
@fervi: @ciezka_rozkmina: Czy raczysz Panie doradzić coś bardziej desktopowego a za razem bardziej wydajnego? Takie są dziś czasy że wymagane jest teraflopsowe GPU do dzisiejszej pracy
@majsterV2: Prywatność i anonimowość mają znaczenie Ale każdy sprzęt ma inne przeznaczenie Adekwatne środki bezpieczeństwa zachowane Przy użyciu tej maszyny prawo nie jest
@majsterV2: @ciezka_rozkmina: Dostałem ostatnio ultrabooka starego 2 rdzenie celerona, 2 GB ramu jego Chociaż parametrami straszy raczej ludzi To działa bardzo ładnie i rąk
@fervi: No ja nie jestem typem "gracza" więc nie gonię za nowinkami technologicznymi. Sprzęt kupiłem idealny na moje potrzeby. Teraz jedynie biorę pod uwagę zakup używanego Lenovo Thinkpad np. x201 i może jakieś Raspberry do zabawy.
@ciezka_rozkmina: Możesz też zobaczyć Tehnoetic, mają tam X200 i T500? W każdym razie wszystko przygotowane, wyplugawione itd. Ale też nie wiem jak wydajność :/ Niby Core2Duo, ale bierze mniej prądu (za mniejszą wydajność) https://tehnoetic.com/tet-t400s
Warto obczaić ich ofertę, bo jak jesteś bogaty to nie musisz się bawić, masz LibreBoot, masz nową kartę sieciową; a być może da się zniżkę wyłapać itd :D
@majsterV2: Ciekawe, chociaż lepiej chyba Lapdocka wziąć od Motoroli i to spiąć. Natomiast nie wiem co powiedzieć. Cały myk jest w tym, że cholera wie czy takie komputery starczą do pracy, bo nie możesz ich dostać w ręce. Prędzej pomysł z tabletem i Androidem wydaje się sensowny, bo ... jest popularny xd
@fervi: Narzędzia biurowe itp. mają porty, oraz aplikacje graficzne. A może by tak do takich płytek o których wspominałeś podłączyć GPU na przelotce i zbudować bardzo gęsto upakowany klaster obliczeniowy z niskim apetytem na energię? ( ͡º͜ʖ͡º)
@fervi: 1 metr sześcienny takiego komputera razem z chłodzeniem i zasilaczami opartym I.MX8 i Nvidia Tesla V100 miałby wydajność na poziomie 5Pflops, tak więc w 10 szafach zmieściłoby się jakieś 100-200Pflops ( ͡°͜ʖ͡°)
Bo tu jest komputer, tu cuda się dzieją
Oddał Pan kompa Microsoftowym złodziejom
Czas zainteresować się otwartym oprogramowaniem
Coreboota i Libreboota racz mu dać panie
Niech chłopak nie męczy się z Intelowskim gównem
Które śmierdzi od dawna zdechłym, martwym truchłem
Coreboot niedługo, ciekawie to wygląda
Open-source coraz mocniej mnie pociąga
Odejście od UEFI w najbliższej wolnej chwili
C--j w wielkie korpo traktujące userów jak debili
Aczkolwiek maliny się tu sprawdzają, gdyż prosty hardware i otwarty kod softwaeru posiadają
źródło: comment_lTvf13vnWzVvQk2AAwZ7pEcqdJ0uQHkd.jpg
PobierzMały, szybki aż człowiek sam chudnie
Potencjał nowego sprzętu bywa niewykorzystany
8 rdzeni, 2 dyski I co z tym robić mamy?
Panie i Panowie, od lat ja powtarzam
Oszczędzaj ram gdziekolwiek jesteś, bo branża przeraża
Takie są dziś czasy że wymagane jest teraflopsowe GPU do dzisiejszej pracy
źródło: comment_zaIX11iwxkrYsOupkOWcfS45V3NZwCnX.jpg
PobierzPrywatność i anonimowość mają znaczenie
Ale każdy sprzęt ma inne przeznaczenie
Adekwatne środki bezpieczeństwa zachowane
Przy użyciu tej maszyny prawo nie jest
Dostałem ostatnio ultrabooka starego
2 rdzenie celerona, 2 GB ramu jego
Chociaż parametrami straszy raczej ludzi
To działa bardzo ładnie i rąk
https://tehnoetic.com/tet-t400s
Warto obczaić ich ofertę, bo jak jesteś bogaty to nie musisz się bawić, masz LibreBoot, masz nową kartę sieciową; a być może da się zniżkę wyłapać itd :D
http://www.instructables.com/id/The-Ultimate-Raspberry-Pi-Laptop/
Zainstalować możesz Panie ogniwa od baterii zużytych
Wszak od @fervi radę możesz zaczerpnąć i wydajniejszą płytkę wepchnąć
A może by tak do takich płytek o których wspominałeś podłączyć GPU na przelotce i zbudować bardzo gęsto upakowany klaster obliczeniowy z niskim apetytem na energię? ( ͡º ͜ʖ͡º)