Wpis z mikrobloga

@PeteGlorious: W firmach IT za szukanie świeżej krwi są odpowiedzialni ludzie z HRu/wynajęte firmy a nie developerzy, więc w jaki sposób człowiek z HRu ma być Twoim mentorem? Jakbym był HRowcem to być może zaprosiłbym na staż.
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: Raczej nikt nie miałby czasu ani chęci. Nie wiem, jak tobie, ale mi nikt nie pomagał. Jak chciałem/musiałem coś zrobić to siadałem, uczyłem się i robiłem. Jeżeli ktoś nie jest w stanie samemu się dokształcić, żeby zrobić coś na czym mu zależy to jestem zdania, że nie warto komuś takiemu poświęcać swój czas.
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: A nie możesz po prostu pisać ze swoimi problemami tutaj albo na stacku? Zazwyczaj ktoś chętny się znajduje żeby zrobić jakieś review albo w czymś pomóc
  • Odpowiedz
@Plecakofil: Czyli takie pytanie nie byłoby całkowicie nie na miejscu?
@michallus97: A nie miałeś nigdy przed sobą takiej ściany która wydawała się nie do przeskoczenia samodzielnie?
@laki1: powiedzmy że delikwentowi z postu zależy na tym, żeby być otoczonym "środowiskiem programistycznym" i immersji w team deweloperów ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: Ja nie mam czasu na dopisanie do open source funkcjonalności które by mi się przydały czy napisania narzędzia ułatwiającego niektóre testy, a co dopiero pomaganie jakiemuś nieznajomemu. Oczywiście jak ktoś napisze na jakimś gitterze czy grupie na FB i wiem jak pomóc to pomogę, ale wtedy to jest bardziej moja inicjatywa niż robienie za helpdesk.
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: Miałem, ale wtedy siadałem i googlowałem. Ewentualnie, jak już nie miałem pomysłów to pytałem znajomych, którzy niekiedy też mnie się pytali o coś. Nie potrzebowałem czegoś takiego jak „mentoring”. Ewentualnie, możesz rozważyć zatrudnienie go jako interna, skoro zakres wiedzy pokrywa się z waszymi technologiami i pracując w was może zdobędzie wiedzę potrzebną do swojego projektu. I wilk syty i owca cała.
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: raczej nie pisałbym czegoś takiego do firm. W firmach ludzie nie pracują non profit, jeśli mają poświęcić na coś czas, to wolą poświęcić go na coś, co przyniesie im dochód. Jest dużo grup na FB czy slacku, tam uderzałbym z problemami bo tam Ci ludzie pomogą bez problemu.
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: Taktycznie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Powiem ci, że sam teraz kończę staż i w pracy nauczyłem się kilka razy więcej niż na studiach (co prawda, już wcześniej miałem jakieś doświadczenie z programowaniem). Z tego, co widzę to masz już jakieś doświadczenie, a i po formie wpisu widać, że z inteligencją też nie masz większych problemów, więc spokojnie możesz próbować aplikować na jakiś staż. Pamiętaj tylko,
  • Odpowiedz
Dodajmy, że delikwent do tej pory przyswajał wiedzę z zakresu technologii w jakich pracuje wasza firma

@PeteGlorious: jak unikalne są to technologie? Jeśli ogólnie takie technologie w jakich też pracuje konkurencja to nic nie znaczy. Jeśli sa to technologie, w których np. tylko wasza firma się specjalizuje w kraju i nikt inny w tym nie robi, to się zastanówcie czy go nie ściągnąć do pracy.
  • Odpowiedz
@michallus97: A jak udało ci się dostać na staż? Jak duże projekty musiałeś pokazać? Mam pomysł na aplikację webową do tworzenia grafików w pracy, ale nie do końca wiem od czego zacząć. Wiem z jakich narzędzi chcę skorzystać, ale nie potrafię. Nie wiem czy najpierw stworzyć po prostu kod który będzie mi generował grafiki czy od razu implementować go w Django. A jeżeli implementować to jak. Niby robiłem tutorial ze
  • Odpowiedz
@PeteGlorious: byłem mniejszym lub większym mentorem dla 3 osób póki co (prywatnie) i cała trójka pracuje teraz jako programiści, tylko sprawa wygląda tak, że zanim ich mentorowałem to się znaliśmy całkiem nieźle z takich czy innych miejsc jak jakieś fora lub irc, jakby tak ktoś randomowy do mnie napisał no to raczej szanse to by miał marne
  • Odpowiedz