Wpis z mikrobloga

@Sheio: może nie premium ale zwyczajnie nie są to ziemniaki pastewne, dodatkowo odpowiedni typ na grilla i o odpowiednim kalibrze. Niby jemy tych ziemniaków pewnie najwięcej w unii ale 90 procent społeczeństwa nic o nich nie wie, tak samo jest z makaronami, ze słabej jakości kiełbasa, wędlinami itp. świadomość kulinarna Polaka to nadal jest w brodziku
@BajerOp: Dobrze prawi, kiedyś będąc w Rajchu na takim ryneczku osiedlowym gość sprzedawał ziemniaki to miał ich z 15 odmian, super sprawa, pytał się co będziemy gotować i jaką odmianę wziąć, prawdziwy Kartofelman !

U nas niby w marketach też zaczęli wprowadzać sałatkowe w domyśle to chyba A i inne, ale i tak czasami się tak trafi że ten niby sałatkowy w gotowaniu rozpada się jak C. Mogliby to zacząć nazywać
@Kollo: Bardzo możliwe, mi bardziej chodziło o to aby faktycznie klasyfikować odmiany ziemniaków w sklepach/marketach a nie "Ziemniaki", żeby zwykły szaraczek taki jak ja wiedział czy to jest A, B czy C, i co ma sobie kupić jak robi sobie zapiekanke albo kopytka. ( ͡° ͜ʖ ͡°) a ziemniorów po 15zł/kg to nie widziałem jeszce ( )
@BajerOp: Co ty #!$%@? o ziemniakach xD Skad ty masz takie informacje i kto plusuje te Twoje wymysły.
Już pomijając fakt, że nie masz pojecia o ziemniakach jadalnych, to jeszcze wydaje Ci sie, że ktokolwiek pasie świnie ziemniakami. A jeśli się myle to podaj mi jaka odmiana ziemniaka jest warta 4pln za kilo.
@Kollo: Są odmiany ziemniaka przemysłowego, tak zwane skrobiowe i są odmiany ziemniaków jadalnych, sałatkowych, na frytk, czipsyi
kiedyś kupowało się na bazarach irga albo irys.

Teraz w marketach nazywa się to "ziemniaki" i nigdy nie wiadomo co się kupuje.

@Djelon i to jest dramat właśnie. Ja uwielbiam dobre ziemniaki, miękkie, żółte, no miodzio. Ale strasznie ciężko na takie trafić, a w marketach to już w ogóle.

Na półce piękne, czyste i obrane, a po ugotowaniu twarde i bez smaku. Do tego przy obieraniu połowa do odkrojenia.