Wpis z mikrobloga

  • 45
@Fireforge: @Anderson_: oddzielasz żółtka od białek, białka ubijasz na sztywno, dodajesz sól, starty żółty ser. Wykładasz na papier do pieczenia, formujesz gniazda, wkładasz do piekarnika rozgrzanego do ~220*C, pieczesz z 5 minut, jak zaczną się rumienić. Wyciągasz, w gniazdo wrzucasz żółtko, znowu do piekarnika na ~2 minuty (aby żółtko było nadal płynne). Tadam
  • Odpowiedz
  • 0
@NooB1980: fakt, lepsze byłoby masło klarowane, ale akurat mi się skończyło. A nie jest tak ze na oliwie z oliwek można smażyć krótko i nie na wysokim ogniu?
  • Odpowiedz
@pixtri: Maslo+smalec, samo maslo do pomodorow, papryki "delikatne" warzywa i owoce itp. lub maslo +maslo klarowane/solo klarowne.
Na olejach sie nie smazy, chyba, ze chce sie byc grubym jak Wlosi i Grecy. ;) Poza tym oliwa nie umywa sie do masla pod wzgledem skladnikow niezbednych czlowiekowi. Oliwa sluzy jak sama nazwa wskazuje do pielegnacji ciala-oliwka. ;)
  • Odpowiedz