Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
Czy znajdzie się tu ktokolwiek kto poda przykład REALNEGO ZASTOSOWANIA BITCOINA, ALBO JEGO BLOCKCHAINA, GDZIE NIE MOŻNA UŻYĆ NICZEGO INNEGO, CZYLI INNYCH KRYPTOWALUT I FIATÓW?

Próbuje bezskutecznie uzyskać jakiś przykład od waszego ulubionego Mirka na tagu bitcoin, czyli @cyberpunkbtc. Niestety facet albo nie umie czytać ze zrozumieniem (uczą tego chyba w podstawówce), albo myślał, że się odczepię jak poda mi oczywiste przykłady. Sam pytał o to samo tylko w kwestii IOTY, więc odbiłem piłeczkę.  Po nieudanych próbach zwodzenia, standardowo stwierdził, że jestem Janusz i ze mną dyskutował nie będzie.

Pisanie o tym, że btc najlepszy, a reszta to shity możecie sobie darować, dopóki z jakąś inną kryprowalutą można zrobić to samo. Pokażcie w czym Bitcoin jest tak wyjątkowy, poza tym, że jest najbardziej popularny i powstał jako pierwszy.

Argument, że Bitcoin jest najbardziej zdecentralizowany, też nie jest przekonujący. Zobaczcie ile ludzi na świecie ma w dupie czy coś jest zdecentralizowane. Tak samo wiele osób ma w dupie czy jakaś instytucja lub firma zbiera dane na ich tamat. Decentralizacja nie interesuje ludzi bogatych, tylko wysokie możliwości spekulacyjne na bitcoinie.

Nie zrozumcie mnie źle, też wierzę, że Bitcoin będzie wart kiedyś milion dolców (ten albo inny). Chcę tylko przykładu zastosowania bitcoina, na zasadach jakie ustalił @cyberpunkbtc wobec przykładu zastosowania dla IOTY. Jak tylko ktoś mu dawał przykład to odrzucał go, argumentując, że można do tego wykorzystać inną krypowalutę albo nawet fiaty. Taki z niego hipokryta.

#bitcoin #kryptowaluty #iota
  • 152
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mozna by zadac pytanie inne po cholere komus Ubuntu? Przeciez jest Debian? Po cholere komus OSX, przeciez jest Windows itd ...

Skoro powstal (a wiemy jakie sa powody powstania), to widocznie jest potrzebny.

@skiter: Nie Windows i Ubuntu i Debian. Różnica między BTC a BCH jest raczej jak oryginał i podróbka. Oryginalne marki mają sieć dystrybucji na całym świecie i wszyscy u nich kupują, a podróbki czasem dostaniesz na jakimś
  • Odpowiedz
@skiter: Wiem o tym doskonale. Na temat zcentralizowanego zarządzania rozwojem danej kryptowaluty też już pisano, nie chce mi się nawet wchodzić w tę dyskusję, pogadaj sobie z innymi chętnymi o tym dlaczego Vitalik w ETH i Ver i spółka w BCH mogą być raczej poważną wadą a nie zaletą.
  • Odpowiedz
Mozna by zadac pytanie inne po cholere komus Ubuntu? Przeciez jest Debian? Po cholere komus OSX, przeciez jest Windows itd ...

@skiter: Opierałem się na stwierdzeniu, że nie ma między nimi różnicy.
Jeśli nie widziałbym różnicy między OSX a Win, też bym się zastanawiał, po co są dwa.
  • Odpowiedz
@skiter: No nie. P--------z w sumie nie wiadomo o czym, by na koniec stwierdzić, że tak właściwie to nie widzisz różnicy między BTC a BCH. Jeśli nie widzisz problemu w takim toku rozumowania, to ja się wyłączam z tej dyskusji. :)
  • Odpowiedz
Czy znajdzie się tu ktokolwiek kto poda przykład REALNEGO ZASTOSOWANIA BITCOINA, ALBO JEGO BLOCKCHAINA, GDZIE NIE MOŻNA UŻYĆ NICZEGO INNEGO, CZYLI INNYCH KRYPTOWALUT I FIATÓW?

@FlameRunner: Od tego sie zaczelo ... wiec jak wrocimy do mojego spostrzezenia ze nie widac specjalnie roznicy ... to faktycznie nie ma o czym dyskutowac ;)
  • Odpowiedz
@pant4deusz: no to mamy roznice techniczne, pozwolisz ze zapytam (a nie ma to na celu atakowanie ciebie personalnie), czy twoi rodzice interesuja sie jak dziala Windows (o ile uzywaja ;) ), czym jest API Windows? Co to jest UWP?

Zakladam ze zwykly czlowiek nie jest zainteresowany 'z czego to jest', ale co ma do zaoferowania.

Jezeli za wode w sklepie zaplace karta, zaplace uzywajac BCH, czy BTC, czy LTC, czy
  • Odpowiedz
@FlameRunner: dyskusja z @kapibar byla o tym ze BTC jest krulem, a BCH shitem - a jak widac po wypowiedziach, ciezko to tak nakreslic, nie ma czarne/biale ... jest jeszcze sporo szarosci.

Jak to napisal @kapibar "konsensus rodzi sie w bolach" vs "jeden ziomal mowi jak ma byc" - to sa faktyczne roznice, z tym nie da sie dyskutowac - bo to jest faktem.

Mowa byla o 'spolecznosci'
  • Odpowiedz
A pytanie pierwsze bylo wlasnie o 'techniczne' rozwiazanie gdzie BTC jest wyzej/nizej niz inne rozwiazania.

@skiter: Dostałeś odpowiedź o tym gdzie BTC jest technicznie wyżej to stwierdzasz wtedy, że zwykłego użytkownika to nie interesuje jak to działa pod spodem. I taka dyskusja jałowa...
  • Odpowiedz
@kapibar: spolecznie jest wyzej, bo bylo pierwsze - wiec technicznie nie jest w zadnej uprzywilejowanej pozycji, bo teraz robie fork BTC nazywam go 'Super Bitcoin' i na chwile obecna bedzie to w 100% ten sam klon co BTC, czyli technicznie jest to samo.

Roznica jest tylko ze kazdy ma mojego coina w dupie ;)
  • Odpowiedz
Poza technicznymi pierdołami liczy się też to, kto obecnie rozwija projekt i jaka społeczność kontroluje ten rozwoj. Bitcoin ma niezłe pomysły na skalowalność, BCH może jedynie je sobie skopiować. Dwie czy trzy osoby decydują o tym, w którym kierunku pójdzie rozwój BCH. W BTC konsensus rodzi się w bólach i długich dyskusjach oraz ustalaniu równowani poprzez głosowanie węzłami z odpowiednią wersją oprogramowania. BCH ani żaden inny alt tego w tej chwili nie
  • Odpowiedz
@skiter: Jak robisz fork, to albo kopiujesz rozwiązanie 1:1, wtedy każdy ma w dupie, albo coś zmieniasz. Jak coś zmieniasz, to albo ulepszasz albo psujesz. Do tej pory wszystkie alty wprowadzanymi zmianami psują oryginalne rozwiązanie. Niektóre udają, że nie psują, ponieważ wady psucia odsunięte są w czasie i problem wystąpi dopiero gdy duża liczba osób zacznie ich używać tak jak Bitcoina. Do tej pory mogą sobie twierdzić, że rozwiązały problem
  • Odpowiedz
@kapibar: Gdyby moc koparek BCH była dziesięć razy większa od mocy koparek BTC to którą walutę byś poparł?

@SHA256_NSABACKDOOR_SATOSHI_CIA: Sprzedałbym wszystko frajerom i uciekł z krypto, bo oznaczałoby to, że BTC zostało zniszczone a BCH w dalszym ciągu jest shitcoinem ze względu na założenia projektu (które są wciąż do d--y).
  • Odpowiedz
Nieprawda, wiedza czerpana z memów z /r/bitcoin

@SHA256_NSABACKDOOR_SATOSHI_CIA: Super, rozumiem że już Ver nie rządzi i nie decyduje o wszystkim? No to gratulacje że projekt się rozwija. To teraz zaktualizuj nas tu ile osób jest w projekcie i jak często commitują coś sensownego, bo nie śledziłem tego shita od dawna.
  • Odpowiedz