Wpis z mikrobloga

@wysprzeglik: no czekaj place, ale czy jakbym kupował dziennie 50 aut potem je sprzedawał troche drożej, a potem kupował znowu 50 i tak przez 50 dni to czy bym zapłacił więcej podatku niż kosztowały samochody ? no i co z normalnymi giełdami papierów wartościowych i akcji ?
@mirasKo-Kalwario: tak, jak kupujesz lub sprzedajesz samochód płacisz 1% PCC (tzn. kupujący płaci)

@mirasKo-Kalwario: tu nie bo kupno instrumentów finansowych nie niesie za sobą konieczności zapłaty PCC. Na giełdzie płaci się podatek od zysków kapitałowych (*zysków*)

Po prostu skarbówka w PL poleciała w ch i uznała że kryptowaluta to 'rzecz' a nie instrument finansowy ergo jej kupno lub zamiana wpada pod PCC a nie podatek od zysków kapitałowych. To oczywiście
@wysprzeglik: no ale to niektórych wpycha w sytuacje, gdzie sam PCC będzie wynosił kilkaset tysięcy, przy dochodzie kilkadziesiąt tysięcy. Dla wielu ludzi to się skończy katastrofą. Rozmawiałem dzisiaj z kobieta z MF, która wydała ten komunikat i sama przyznała po dłuższej rozmowie, że nie wiedziała jak wygląda od strony praktycznej gra na rynkach kapitałowych i kontraktów terminowych, że poda wyżej, że to bubel. Sama zaproponowała, żeby traktować to tak, że giełda
wytłumaczy mi ktoś jak można opodatkowac coś wstecznie?

@RolnikSamWdolinie: o ile stosowanie dla BTC i innych kryptowalut PCC jest absurdem, to nie ma tutaj mowy o żadnym opodatkowaniu wstecz. Przecież odpowiednie przepisy o PCC lub opodatkowaniu zysków kapitałowych istnieją od lat. Problematyczne jest jedynie zdefiniowanie, czym tak naprawdę są kryptowaluty i które przepisy podatkowe stosować. Bo to, że MF chętnie opodatkuje BTC to chyba jasne ( ͡° ͜ʖ ͡
Jeśli to wprowadzą to zacznie się masowa emigracja ze mną na czele. Dużo zniosłem ale to już byłaby przesada. Kuzyn dopiero co wrócił z emigracji po 10 latach i zarabiał na krypto...
Aż tak absurdalnym pod względem podatkowym krajem nie jesteśmy. Chyba...

Przeczytaj to jeszcze raz, powoli.

@r0k0: No okej, obecnie mierzę się z wynikami kontroli ZUS...szkoda gadać. Mam też porównanie do działań niemieckiego urzędu finansowego i niemieckiej służby celnej. Dwa światy w podejściu do podatnika. Jesteśmy #!$%@? pod względem podatków.
Masowy pozew przeciwko naszemu państwu w Strasburgu.

@Powstaniec: Jakie to prawa człowieka zostały złamane? Państwo ma prawo nakładać podatki i w Strasburgu skończyłoby się właśnie na takim orzeczeniu.