Wpis z mikrobloga

Mój niebieski pasek twierdzi ze prędkość na autostradzie 160 km/ h nie jest prędkością przy której coś się może stać, i on wie jak może i powinien jezdzic i nie widzi problemu z taka prędkością jezdzic a ja widzę. Kto ma racje? #pytanie
  • 50
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jabadabadupka: hmmm przy dobrych warunkach i samochodzie który nie jest 20 letnią padaką prędkość nawet i dwustu kilometrów na godzinę potrafi być komfortowa. Z siedzenia pasażera inaczej to wygląda, ale na lewym fotelu jest zupełnie inaczej. Fakt faktem, że taka jazda wymaga wyjątkowego skupienia, ale przy małym ruchu i słabym wietrze można tyle jechać. Z jakiegoś powodu Niemcy posiadają odcinki bez ograniczeń prędkości.
  • Odpowiedz
  • 37
przy 30kmh można się zabić jeśli jedzie się autem z papieru. Zależy jakie ma umiejętności i jakie auto. Jeśli jedno i drugie jest na dobrym poziomie to nie widze problemu w jeździe 160.

Podczas wypadku przy 160km/h to już chyba tylko liczba różańców zawieszonych na lusterku ma znaczenie.
Jeśli myślisz że ludzie przy takich prędkościach giną bo mają słabe samochody i niskie umiejętności, a nie dlatego że fizyka jest nieubłagana, to wybacz,
  • Odpowiedz
od 160km/h startują awionetki, czyli auto ma najmniejszą przyczepność przy takiej prędkości niech trzyma mocno kierownicę

@matis7171: o kurde xD, polecam wrócić na fizykę do podstawówki.
  • Odpowiedz
@jabadabadupka: jak nie jedziesz jakimś zgniłym trupem to nie ma różnicy między przepisowymi 140 a 160.

Jest. I przy podanych predkosciach wynosi nieco ponad 30%, bo o tyle wzrasta energia, która w razie nagłej sytuacji trzeba wytracić. Ale tego się no dowiesz dopóki nie będziesz miał nagłego hamowania. Ja takie miałem przy ~70km/h i w efekcie moje auto poszło na zyletki. Nie polecam.
  • Odpowiedz
  • 1
@jabadabadupka teraz całkiem szczerze, bo dużo jeżdżę. Na ekspresówkach często gęsto 170 na tempo (tempomat). Na autostradzie też bym tyle leciał, bo szybko a i spalanie nie najwyższe. 160 to bardzo spoko prędkość jak na prostą. W czasie dużej ulewy niech nie zmienia często pasa na autostradzie/ekspresówce. Proste koła, bo zdążają się kałuże. Tyle. Myślę, że ogarnia a Ty się p------------z bo siedzisz z boku i coś Ci nie pasuje. Pojeździj
  • Odpowiedz
@jabadabadupka: liczniki samochodowe zawyżają prędkość, czyli licznikowe 160 to prawdopodobnie około 150 przy ograniczeniu do 140. Przekroczenie o 10km/h, to nawet w zabudowanym nie kwalifikuje się na mandat. Daj chłopu spokój niech jeździ sobie te 160
  • Odpowiedz
@jabadabadupka zobacz sobie testy zderzeniowe jak wyglądają najnowsze auta z 5 gwiazdkami po zderzeniu przy 60km/h xd każde zderzenie powyżej 100km/h to kwestia szczęścia a nie bezpieczeństwa samochodu.
  • Odpowiedz
@AzureTurtle:

Zależy jakie ma umiejętności i jakie auto. Jeśli jedno i drugie jest na dobrym poziomie to nie widze problemu w jeździe 160.

P--------o. Jak straci panowanie przy 160, wpadnie w kołowrotek, walnie w cokolwiek - to nie będzie co zbierać. Nie ważne jaki ma samochód.

Ogólnie jak ma się sprawny technicznie samochód, opony jak trzeba i wolną drogę to i 200 jest tak samo bezpieczne jak 160 czy 140.
  • Odpowiedz