Wpadł mi dzisiaj z rana do głowy szalony pomysł: sprzedaż mojego Phenoma 965 oraz płyty głównej, dołożenie kilku monet i zakup używanego np. 2600K lub 3770K z płytą główną, a potem OC tego CPU.
Dlaczego? Nie jestem super-uber graczem, rozdziałka dla mnie to 1080p i nawet 30 klatek. Gdybym chciał przesiąść się na całkiem nową platformę, musiałbym dołożyć sporo więcej kasy (DDR4 takie drogie), a tak mogę zostawić sobie i dobre chłodzenie i RAM, a zaoszczędzone pieniądze odkładać na wymianę GPU.
Z tego co widzę, zaproponowane przeze mnie procesory to dalej kawałek dobrego sprzęciku. Tylko czy ten pomysł jest w ogóle trafiony?
@Mortemek Moim zdaniem nie. Lepiej taniutką płytę na H110 kupić i do tego używany i5 6500. Ram będzie droższy, ale wydajność podobna bez konieczności podkręcania i babrania się w starych płytach pod sandy bridge, które kosztują teraz po 300 zł xd
Płyty pod 8 generację też niedługo wyjdą, więc może zestaw h310 i i3 8100. Też będzie dosyć tanio, a sprzęt zupełnie nowy.
@Mortemek: Jeśli 1080p i 30klatek wystarczy to może jakiś 2200G/2400G? Wtedy grafika będzie wystarczająca do większości tytułów, a zawsze można dokupić dedykowaną.
@krabat: no niby taaak, jednak jakoś powstrzymuję się przed tego typu decyzją. Np. i3, którego zaproponowałeś, wydaje się być bardzo ciekawym kąskiem, jednakże czytałem na jakimś teście właśnie, że płyty główne z nim działające mają nie współpracować potem z lepszymi procesorami (chodziło chyba o chipset?). No i ten RAM jednak :/
@Tr8025: @Christophy: noo, taki 2600K tańszy jakieś 100-150zł i nie ma gluta pod IHS, więc tutaj plus!
@Mortemek: Mój pcet to i5 2500k podkręcony na płycie Asus Z68 z ramem 2x4 2133 cl10, a współlokatorzy mają komputery na i3 8100. Jeden na Asrocku H110 R 3.0 (z podegranym biosem do obsługi i3 8 generacji), a drugi na Asrocku Z370 Pro 4.
Wszystkie te komputery składałem, porównywałem sobie i w sporym uproszczeniu można powiedzieć, że mają podobną wydajność, z tym, że w komputerze z płytą Z370 mamy pamięci 3000
@Mortemek: Kwestię gluta jeżeli nie podkręcasz możesz sobie spokojnie pominąć, te nowsze procesory mają też mniejszy pobór mocy, 7 i 8 generacja ma także sprzętowe enkodowanie formatów, w których zapisywane są filmiki na np. YT, fajny detal.
@krabat: to co byś proponował w mojej sytuacji? Może poczekać ze 2-3 miesiące, potem kupić jakąś przyszłościową płytę, w międzyczasie obserwować jak ma się sytuacja z RAM. Wtedy porozglądać się za jakimś używanym i5 przykładowo i całość skomponować, a z biegiem czasu wykonać upgrade GPU i mieć kompa nówkę sztukę? ( ͡°͜ʖ͡°)
Z tego co odnalazłem na necie, moje chłodzenie (FE1225) działać będzie z najnowszymi
@Mortemek: Na przykładzie tego komputera na H110 i i3 8100.
Kupiliśmy nową płytę ze sklepu Procesor z podobnej oferty jak ta, 400 zł razem z przesyłką i przez allegro, chłodzenie i gwarancja jest. Ram mieliśmy, ale 2x4GB 2400 MHz da się kupić używane za około 300 zł. Chłodzenie masz to fajnie, będzie ciszej.
Podegranie biosu do obsługi 8 generacji wygląda kropka w kropkę tak jak update oryginalnego. Ściągasz plik biosu,
@krabat: ale te płytki malutkie są, choć pamiętam, że składając w rodzinie kompa 2-3 lata temu pod jakieś Pentium to też coś takiego brałem :D
W takim układzie, tak jak mówiłem, poczekam chwilę jeszcze z zakupem i wybiorę później jakąś płytkę, do której mógłbym wsadzić później wydajniejsze i5/i7, bo rozumiem, że działająca z tym 8100, będzie też śmigać z tamtymi?
W międzyczasie porozglądam się za pamięciami i odłożę troszkę hajsu dodatkowo.
Dlaczego? Nie jestem super-uber graczem, rozdziałka dla mnie to 1080p i nawet 30 klatek. Gdybym chciał przesiąść się na całkiem nową platformę, musiałbym dołożyć sporo więcej kasy (DDR4 takie drogie), a tak mogę zostawić sobie i dobre chłodzenie i RAM, a zaoszczędzone pieniądze odkładać na wymianę GPU.
Z tego co widzę, zaproponowane przeze mnie procesory to dalej kawałek dobrego sprzęciku. Tylko czy ten pomysł jest w ogóle trafiony?
#pcmasterrace #komputery #pytanie
Płyty pod 8 generację też niedługo wyjdą, więc może zestaw h310 i i3 8100. Też będzie dosyć tanio, a sprzęt zupełnie nowy.
Imo najlepiej 2600k + płyta do oc.
@Tr8025: @Christophy: noo, taki 2600K tańszy jakieś 100-150zł i nie ma gluta pod IHS, więc tutaj plus!
@
W takim razie rób jak zaplanowałeś, i7 Sandy/Ivy.
Wszystkie te komputery składałem, porównywałem sobie i w sporym uproszczeniu można powiedzieć, że mają podobną wydajność, z tym, że w komputerze z płytą Z370 mamy pamięci 3000
Z tego co odnalazłem na necie, moje chłodzenie (FE1225) działać będzie z najnowszymi
Kupiliśmy nową płytę ze sklepu
Procesor z podobnej oferty jak ta, 400 zł razem z przesyłką i przez allegro, chłodzenie i gwarancja jest.
Ram mieliśmy, ale 2x4GB 2400 MHz da się kupić używane za około 300 zł.
Chłodzenie masz to fajnie, będzie ciszej.
Podegranie biosu do obsługi 8 generacji wygląda kropka w kropkę tak jak update oryginalnego. Ściągasz plik biosu,
W takim układzie, tak jak mówiłem, poczekam chwilę jeszcze z zakupem i wybiorę później jakąś płytkę, do której mógłbym wsadzić później wydajniejsze i5/i7, bo rozumiem, że działająca z tym 8100, będzie też śmigać z tamtymi?
W międzyczasie porozglądam się za pamięciami i odłożę troszkę hajsu dodatkowo.