Wpis z mikrobloga

Mam mały problem, wynajmuję mieszkanie od kogoś, ustalone było, że opłacam równą kwotę właścicielowi a on płaci z tego czynsz dla wspólnoty i rachunki za wodę. Teraz się dowiedziałem, że nie bardzo płaci. Od kogo wspólnota będzie dochodzić tej zaległości ode mnie czyli zamieszkującego czy od właściciela. W umowie jest, że to właściciel będzie pokrywał te rachunki.

#prawo #mieszkanie #mieszkania #windykacja #nieruchomosci
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@alemnietenportalirytuje: Art. 6881 Kodeksu cywilnego

§ 1. Za zapłatę czynszu i innych należnych opłat odpowiadają solidarnie z najemcą stale zamieszkujące z nim osoby pełnoletnie.

Zastanawia mnie czy odpowiedzialność nie schodzi na osobę zamieszkującą, w przypadku normalnego użytkowania (nie najmu) odpowiedzialność schodzi zawsze na wszystkie osoby zamieszkujące lokal, nie tylko na właściciela

@testowyandrzej @Pirat_Brodacz @cameel_
  • Odpowiedz
@alemnietenportalirytuje: Przepis, który zacytowałeś odnosi się do czynszu ze stosunku najmu. Oznacza to, że jeśli ty jako najemca zalegałbyś z opłatami czynszowymi na rzecz wynajmującego (czyli przeważnie właściciela), to może on dochodzić zaległości od każdej pełnoletniej osoby, która z tobą zamieszkuje. Czynsz wnoszony na rzecz wspólnoty mieszkaniowej to zupełnie inna para kaloszy, a do jego opłacania zobowiązany jest wyłącznie właściciel lokalu.
  • Odpowiedz