Wpis z mikrobloga

Ahh Rambo
To nie jest zwykłe kino akcji
Faktycznie późniejsze części tak, dodatkowo popkultura podbiła te wrażenie
Jednak pierwsza część to dramat, dramat opowiadający o tym jak traktowano weteranów wojennych w USA po powrocie do ojczyzny
Może dlatego jest taka dobra, ponieważ została oparta na podstawie książki
Lata 80 w pełni, zimowa aura północnych Stanów Zjednoczonych, świetna sceneria, a to wszystko okraszone bardzo dobrą muzyką Jerry'ego Goldsmitha
Końcowa rozmowa Rambo z Trautmanem na zawsze pozostanie w mojej pamięci (,)
Nie lubię typowej n-----------i filmów akcji
Tutaj nazwałbym to raczej dramatem wojennym, który oceniam 10/10
Właśnie zaczyna się na TV Puls, więc jak ktoś jeszcze nie oglądał, jak najbardziej polecam
#film #filmnawieczor #recenzja
ruskizydek - Ahh Rambo
To nie jest zwykłe kino akcji
Faktycznie późniejsze części tak...

źródło: temp_file6522889874162609886

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ruskizydek Taak, jest to jeden z niewielu filmów, które doceniłem po latach. Mam sentyment do Stallona, zarówno seria Rambo, jaki i Rocky przypadły mi do gustu i lubię do nic wracać. Oczywiście Rambo kończy się na 4, tak jak i Rocky
  • Odpowiedz
@ruskizydek to wspaniały i smutny film. Na prawdę go lubię. Kolejne części są mierne. Szkoda, że jedynka nie kończy się jak książka. Neutralne zakończenie zmiękcza przekaz.
  • Odpowiedz
@ruskizydek: przyjmując że to co mówił w wywiadzie to prawda i nie biorąc pod uwage efektu końcowego ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pdk

https://archive.org/details/soldieroffortunemagazine/Soldier%20of%20Fortune%20%5B1985%2706%5D/page/n55/mode/2up

There is nothing left of him. All he wants to do is set it right for the people who are still living. He thinks it’s a lost cause. That’s the way l play him. He is The Avenger. Rambo is the
  • Odpowiedz
@ruskizydek: Kiedyś zrobiłem sobie maraton z Rambo, poniżej podsumowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Rambo I - opowiada o skacowanym ziomku gdzieś w USA który ma przypau i goni się w górach z pałami. By na końcu r------c pol miasteczka

Rambo II - pracownik manualny wyrwany z kamieniarskiego snu, ląduje w Wietnamie u boku pięknej agentki i postanawia rozstrzelać helikopter z łuku uwalniając przy tym zapomnianych amerykanów

Rambo III - Afganistan,
  • Odpowiedz
@plusem-wyklety Dosłownie dwa tygodnie temu pierwszy raz zobaczyłem Cop Land, bo wcześniej zwyczajnie o nim nie słyszałem. To jak jest niedoceniony to kryminał. W ogóle to dziwny przypadek, bo przecież nie jest oceniany jako zły film, a i tak trafiłem na niego przypadkiem. Jakby był... trochę ukryty. Film który ma w obsadzie kurde Stallone, DeNiro i Keitela.

Końcowa rozmowa Rambo z Trautmanem

@ruskizydek: Nakręcili też wersję zgodną z książką,
johnkashtan - @plusem-wyklety Dosłownie dwa tygodnie temu pierwszy raz zobaczyłem Cop...
  • Odpowiedz
Rambo I - opowiada o skacowanym ziomku gdzieś w USA który ma przypau i goni się w górach z pałami. By na końcu r------c pol miasteczka

@klapaucius-trurl: To już nawet ci pseudo krytycy filmowi na filmwebie nie potrafiliby napisać tak gównianej recenzji tego filmu.
  • Odpowiedz
@ruskizydek: Kuurde, Panie, Ramboto bylo moje odkrycie przed kilku laty. Nie ogladalem kolejnych czesci, bo nie slyszalem o n8ch zbyt wiele dobrego.Ale ta pierwsza czesc to jest naprawde dobre, dorosle kino, ktorego ciezko szukac w dzisiejszych czasach. Uwielbiam te surowosc tamtych lat. Podobnie mialem z Rockym. Tez Stallone, tez podobny klimat, bardzo goraco polecam!
  • Odpowiedz