Wpis z mikrobloga

Mam #pytanie do singli żyjących we #wroclaw lub #krakow: ile wołać u pracodawcy, żeby móc się samodzielnie utrzymać na etacie. Stanowisko i kwalifikacje mam na tę mityczną "średnią krajową", która z rzeczywistością dnia codziennego nie ma chyba wiele wspólnego?
Największy koszt, to mieszkanie, co nie? Widziałam ogłoszenia współdzielenia mieszkania (we dwójkę, z osobą tej samej płci raczej), ale średnio mi się podoba taka wizja, a garsoniery w przyzwoitym standardzie kosztują ile kosztują. W warunkach typu #polskiedomy mieszkać mi się nie uśmiecha. Nie ścisłe centrum, ale też nie obrzeża, żeby nie tracić za dużo czasu na dojazdy.
Przypomniało mi się, jak na studiach współlokatorka poszła na rekrutację, pytają ją ile by chciała zarobić, ona że 2000 zł (bo od rodziców oczywiście kasę dostawała), a gość się zaśmiał i zapytał: za tyle chce się pani w tym mieście utrzymać?

#mieszkania #pytaniedoeksperta #humanresources #hr #pracbaza
  • 38
@Nick_Login

Cóż, jeżeli interesuje Cię samodzielne mieszkanie, to licz 1600-2000zł na mieszkanie. 40zł dziennie na żarcie, pewnie z 200zł na jakieś środki czystości czy kosmetyki.
Wtedy mamy 3600zł samych kosztów życia.
@Nick_Login: w Krakowie znośne mieszkanie 25-50m2 1/2 pokojowe to jakieś 1,6-2,2k. Pozostałe koszta już zależą od tego ile potrafisz #!$%@?ć, w moim odczuciu 5k na rękę spokojnie wystarczy.
@Nick_Login: pokoje w krkr 500-1200 wiekszosc takich co by cie robaki nie zjaly z 700-800, kawalerka od 1k do nawet 2. ael zazwyczaj blizej 1k.
1,5k miszkanie + zarcie 800 plna ?(#!$%@? wie ile i czego jesz)+ bilet 100 czyli minimum 2,5k netto zeby zyc na poziomie jakims normalnym ale biednym
jeden mirek powie 3k, inny mirek powie 10k...

@mirko_efekt: No bo to mnie zastanawia: firma mogłaby zatrudnić kogoś, kto mieszka w tym mieście np. z rodzicami i taka osoba mogłaby się zgodzić na mniejsze pieniądze. Ja takiej opcji nie mam, więc 2000 zł na rękę mnie nie urządza. Firma należy do tych, które naprawdę dają perspektywę rozwoju i awansów, ale może się okazać, że najpierw trzeba trochę popracować i się wykazać.
w moim odczuciu 5k na rękę spokojnie wystarczy

@IceBeast: Wystarczyłoby mi na pewno, bo imprezowanie, jakieś łażenie po kinach i kupowanie rzeczy, których nie potrzebuję, dawno mam za sobą. To samo dotyczy ubrań i perfum: jak jest jakość, to nie potrzebuję metki Gucci lub innego Armaniego.

Może 1000 € = 4200 zł?
@Nick_Login: celuj w pokoje do wynajęcia a nie mieszkania. jest taniej. Wtedy za pokój wybulisz max 1000, a jak poszukasz to i za 800 coś się znajdzie. Do tego kolejny tysiak na jedzenie i pierdoły. Jeśli chcesz mieć sama kawalerke to cena idzie duuużo do góry i wtedy z 2000 za kawalerke pójdzie. Licz około 1k na jedzenie, kino i jakieś ciuchy. Więc około 3.5k byłoby bardzo spoko jakbyś miała. ale
Ja sobie dorabiam na magazynie i są u mnie świry co zarabiają 2100/2200 i sami mieszkają, a są zadbani i normalni a nie patusy, ale jak to robią to nw XD
celuj w pokoje do wynajęcia a nie mieszkania. jest taniej. Wtedy za pokój wybulisz max 1000, a jak poszukasz to i za 800 coś się znajdzie

@consummatumest: Patrzyłam na nie i wolałabym dać 1000-1100 za dobry standard niż 800 za "studencki", tylko na studiach mieszkałam w 5 mieszkaniach i tylko w jednym było tak, że wszystko na luzie, nikt się nikomu z butami w życie nie wpieprzał, a jak trzeba było
Ja sobie dorabiam na magazynie i są u mnie świry co zarabiają 2100/2200 i sami mieszkają, a są zadbani i normalni a nie patusy, ale jak to robią to nw XD

@Mattini10: No to szwagier pracuje w Krakowie na magazynie, wynajmuje z panną mieszkanie, płaci 600 zł alimentów, to ja nie wiem jak on to robi. Zapieprza po 12 h na dobę i dostaje 3 k?
@Nick_Login: jesteś w stanie ogarnąć jakiś pokój z normalnymi ludźmi. Tylko celuj w mieszkanie z ludźmi którzy pracują. Mając podobny tryb życia są bardziej rozumni że wieczorem idzie się spać, a nie zaczyna imprezę w tygodniu :) Mieszkam na samym początku wielickiej i za fajny pokój w nowym bloku płacę 750 zł. Z tym że my mamy 3 pokoje w mieszkaniu i 4 osoby.
@Nick_Login: no niestety, ale możesz szukać mieszkań z osobami pracującymi. Wtedy większość wstaje na 8 do roboty i będą spać w nocy. Pytaj o to przy rozmowach z właścicielami, czy dając swoje ogłoszenie. Szukaj tam gdzie są starsi ludzie, a nie też zaraz po studiach. Kawalerka to duży komfort, ale cena to około 2k niestety.
Zawsze możesz też napisać ogłoszenie, że szukasz kogoś do współdzielenia mieszkania i wtedy dokładnie wyszczególnij, że