Wpis z mikrobloga

Dysk HDD- robią was w konia.
Nie wiem czemu taki przeżytek jak HDD jest jeszcze w masowej sprzedaży w nowych komputerach.
Używałem kilku kompów identycznych z dyskiem HDD i SSD. Jeden z niższej półki, a drugi bardzo szybki z i7. I w obu przypadkach różnica w działaniu jest ogromna jeśli chodzi o wersje z HDD i SSD. Komp z dyskiem SSD przy normalnym użytkowaniu działa mega szybciej (włączanie aplikacji, internet, operacje itd.) i mega szybciej się uruchamia. Dobrze, że wywalają wszelką mechanikę z komputerów- typu CD Romy, ale HDD wciąż się trzyma mocno.
Argument z miejscem jest bez sensu. Kto potrzebuje 1T na dysku- jeśli chodzi o domowych użytkowników? Po co komu kilka wielkich gier jednocześnie nagranych? I to teraz gdy są chmury i tanie, pojemne, pendrive i karty pamięci...
Jak nowy komputer to tylko i wyłącznie z dyskiem SSD, nie ma znaczenia czy wolniejszy czy szybszy komp.

#komputery #technologia #informatyka #ssd #ciekawostki
holwerd - Dysk HDD- robią was w konia.
Nie wiem czemu taki przeżytek jak HDD jest je...

źródło: comment_HCpgLQJ6uTmICmf1MIs0TUrYV9hpUHq3.jpg

Pobierz
  • 93
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja nie wiem czym Ty zapychasz ten komputer, że np. 250 GB jest Ci za mało i musisz mieć stały dostęp do 1 T danych

@holwerd: jak mój kolega który nie wyjedzie w lato na działkę bo tam słaby internet a on na swoim maku ma wszystko w chmurze.
  • Odpowiedz
@Zian: To nie jest bait, a po drugie nic mnie nie boli. Żal mi tylko tych Januszów, którzy kupują kompy bez SSD o ktrórych ktoś pisał, bo widzą duży dysk. Jak pisałem w komentarzach- jasne, że HDD jest dobre do magazynowania danych w sensie- muzyka, filmy itp., bo jest tanie i tyle, ale zdecydowana większość ludzi nie potrzebuje tyle miejsca i wystarczy im komp z SSD 250 i ewentualnie jakiś
  • Odpowiedz
@holwerd Ale do laptopów też często można wrzucić drugi dysk.
Ja w swoim starym Lenovo 15,6" miałem HDD ale wywaliłem napęd DVD, do kieszeni wstawiłem HDD żeby nie grzał dodatkowo w środku a na miejsce HDD wstawiłem SSD 250 GB i komputer wreszcie zaczął działać tak jak pan Jezus powiedział
  • Odpowiedz
@holwerd chyba żartujesz. Samych zdjęć rodzinnych mam kilka TB. Kopie cyfrowych zakupów to kilka razy więcej. Chmura to spory koszt, najtańszy Glacier wyjdzie pewnie grubo ponad 1000zl rocznie - a przecież to tylko backup, więc do tego trzeba dokupić kilkukrotnie droższa przestrzeń dysjowa. No ale przede wszystkim chmura to ogromne zagrożenie dla prywatności.
  • Odpowiedz
@rudy2007

Skoro HDD to zło to dlaczego zewnętrzny HDD to dobry pomysł?

Bo nie stoi nań system operacyjny ani aplikacje, więc komp nie chodzi jak rzęch. Mam nadzieję, że pomogłem.

• Odpowiedz
@holwerd: na przykład po to, że dane z dysku da się odzyskać w o wiele większej liczbie przypadków, niż z ssd. Niektórym nie zależy tylko na szybkości, ale i trwałości danych.
  • Odpowiedz