Aktywne Wpisy

RicoElectrico +55
#niebieskiepaski #medycyna #rak
Myślałem, że jeden cykl chemii i będzie po wszystkim. Już dość miałem komplikacji po wycięciu węzłów chłonnych do histpatu.
Jutro idę na chemię. A tu jak grom z jasnego nieba. Podwyższone markery ( ͡° ʖ̯
Myślałem, że jeden cykl chemii i będzie po wszystkim. Już dość miałem komplikacji po wycięciu węzłów chłonnych do histpatu.
Jutro idę na chemię. A tu jak grom z jasnego nieba. Podwyższone markery ( ͡° ʖ̯
źródło: 1000029541
Pobierz
#raportzpanstwasrodka to przyszly luksusowy "apartamentowiec" pana Barana z Filipin.
źródło: image
Pobierz

Jako osoba pracująca przed komputerem, tłumaczę sobie że kumuluję te 5 minut co godzinę, co daje 40 min dziennie, więc wystarczająco zarówno na herbatkę jak i na wycieczki do kibla.
Co jednak z innymi pracownikami? Dajmy to kasjer musi uwolnić krakena co zajmuje mu 20 minut, czy to znaczy że ma siedzieć 20 minut dłużej w pracy?
#pracbaza #praca #prawo
@Prawdziwy_Polak: 20 minut to już rozpoczęta godzina. Niech siedzi całą godzinę dłużej.
"Nie wolno jednak przy tym uwłaczać godności pracownika i komentować jego zachowań. Wykluczone jest publiczne rozstrząsanie częstych wizyt podwładnego w ubikacji. Pracownik może cierpieć na dolegliwości żołądkowe czy chorobę nerek lub pęcherza."
art. 11 [1] kodeksu pracy zatrudniający musi szanować godność i inne dobra osobiste pracownika. Nie może także dopuszczać się jakiejkolwiek dyskryminacji związanej m.in. z płcią, wiekiem czy stanem zdrowia (art. 11 [3] k.p.).
Idziesz jak potrzebujesz, a wszelkie
@Prawdziwy_Polak: O ile robi to poza przysługują mu przerwą to tak.
http://www.infor.pl/prawo/praca/czas-pracy/72684,Jakie-przerwy-w-czasie-pracy-przysluguja-pracownikowi.html
@Logan00: Rzecz w tym że to wynika ze stanu zdrowia, a zwykła czynność fizjologiczna jest cóż... normalna. Dodatkowo w przytoczonym przez Ciebie cytacie (oraz dodatkowych informacji w artykule) nacisk jest położony na słowo 'publicznie'. Jest napisane że pracodawca może zapytać o powód:
Wiem, że 5 minut wciąż oznacza pracę, tyle że nie na komputerze. Ale to znaczy też tyle że mogę w tym czasie fizycznie robić coś innego, byle żebym myślał o pracy. Tyle że tego tak naprawdę nie da się skontrolować, dlatego to właściwie jak przerwa.
Masz też rację że pracodawca może Ci kazać robić coś innego, tylko w praktyce jest to albo wysoce nieefektywne
http://www.rp.pl/artykul/591665-Nie-zmuszaj-pracownika--by-nosil-pampersy.html
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora