Pytanie to ludzi "obrońców życia pro life" ile wam udało się adoptować dzieci z zespołem, albo przynajmniej udać się na wolontariat do takich dzieci. Takie dziecko po porodzie praktycznie nie ma szans na adopcję, a dla sporej części rodzin całodobowa opieka i spore koszta to zbyt duży wydatek.
@Ogar_Ogar Moją argumentacją odnośnie aborcji nie jest niewydolność systemu, tylko problem jaki taka istota sprawia, finansowy, psychiczny, a o ile prościej byłoby, gdyby nie istniała, nie będąc nawet świadomą, że nie istniała.
@Ogar_Ogar: Ale popłynąłeś stary. Dyskusja na temat aborcji tyczy się tego, czy ulżyć cierpienia rodzinie i dziecku które niedługo po porodzie, ze względu na chorobę, ma umrzeć i dokonać aborcji wcześniej. A ty podajesz przykład gwałtu i morderstwa. Terroryzm to przymuszanie kobiety do noszenia przez 9 miesięcy dziecka, które ze względu na swoją wadę umrze zaraz po porodzie, gdy kobieta doskonale zdaje sobie z tego sprawę.
@testowe110: Dziecko nie, płód tak, jeśli rodzice uważają że tak będzie najlepiej.
Otóż to, należy być świadomym że płód to nie dziecko. Nie ma świadomości, nie odczuwa bólu. Jeśli nie występują sprzyjające warunki do jego urodzenia i wychowania to lepiej usunąć zanim stanie się dzieckiem niż skazać na nędzne życie
@Wojtek-bez-portek: Przecież to nie ma żadnego związku, to jest tylko umowne że jak dziecko jest w brzuchu to można jest zamordować a jak już się urodzi to nie.
@Wojtek-bez-portek: Wiem, ale podałam wyjątek. Moim zdaniem tu akurat aborcja powinna być dopuszczalna na podstawie decyzji kobiety bo to ciężkie upośledzenie psychiczne dziecka.
Aborcja powinna być IMO dopuszczalna przy wadach letalnych, zagrożeniu zdrowia lub życia matki oraz przy ciąży z gwałtu/upośledzeniu psychicznym na podstawie decyzji kobiety.
Za to przy nieletalnych wadach które upośledzają jedynie fizycznie(da się być samodzielnym nawet nie mając obu nóg i rąk) bez problemów psychicznych oraz na
@testowe110: dlaczego? Nie rozumiesz podstawowych rzeczy, chociażby takich że usunięcie płodu z łona matki gdy ten nawet nie posiada układu nerwowego to nic takiego strasznego. Co innego celowe zabicie dziecka, które już jest w stanie do autonomicznego życia poza ciałem matki. To bezsensowne okrucieństwo.
Moim zdaniem tu akurat aborcja powinna być dopuszczalna na podstawie decyzji kobiety bo to ciężkie upośledzenie psychiczne dziecka.
ja to nie rozumiem jak ludzie mogą sobie wchodzić na wykop i pisać jakieś wściekłe komentarze na temat polityki i się wzajemnie obrażać, nie lepiej wrzucać jakieś shitposty i sobie czilować na spokojnie?
Więc pytam, ilu rodzinom pomogliście skoro uważacie że aborcja powinna być zakazana?
#pytanie #4konserwy #bekazpis #aborcja #prawo
@Koritsu: Jak argumentem za aborcją jest niewydolność systemu, to logiczną konserwacja jest depenalizacja gwałtu bo system karania zawodzi.
Komentarz usunięty przez autora
@BeDoEl: Czyli jak rozumiem zespół downa to słaby powód aborcji?
Otóż to, należy być świadomym że płód to nie dziecko. Nie ma świadomości, nie odczuwa bólu. Jeśli nie występują sprzyjające warunki do jego urodzenia i wychowania to lepiej usunąć zanim stanie się dzieckiem niż skazać na nędzne życie
Aborcja powinna być IMO dopuszczalna przy wadach letalnych, zagrożeniu zdrowia lub życia matki oraz przy ciąży z gwałtu/upośledzeniu psychicznym na podstawie decyzji kobiety.
Za to przy nieletalnych wadach które upośledzają jedynie fizycznie(da się być samodzielnym nawet nie mając obu nóg i rąk) bez problemów psychicznych oraz na
Tak, zawsze kobieta powinna