Aktywne Wpisy

tesknilam_ +15
Spojrzałam na FB, że mój pierwszy facet jest od roku zaręczony. Nie moja to sprawa oczywiście. Jednak poczułam jakieś ukłucie, że ja najwyraźniej takich chęci nie wzbudziłam przez te kilka lat spotykania się. Ale bywa
#zwiazki
#zwiazki
Gekon77 +2
#otomoto #samochody #samochodyuzywane #motoryzacja No i tak, udało się sprzedać auto. W tym samym dniu gościu dzwoni że mu turbina padła(coś mi tu śmierdzi), co robić? Dogadywać się z nim jakoś? Czy mieć w------e i zlać temat? Na umowie był zapis że kupujący zgadza się ze stanem auta i nie ma żadnych zastrzeżeń, jazda próbna wcześniej była, auto było przez niego sprawdzane. Ja tym

MY Wilhelm, z nadania Bożego Cesarz Niemiec ,Król Prus
Tak zaczynał się rozporządzenie z 1 czerwca 1891 roku.
Prawo wprowadzalo pierwsze zakazy i ograniczenia w handlu i pracy w Niedzielę,prawo jednak nie było tak restrykcyjne jak dziś.
Ograniczał handel w niedzielę do pięciu godzin.Prace w niedzielę mogły wykonywać tylko zakłady w których zaprzestanie produkcji spowodowało by np zepsucia się towaru,lub takie w których praca nie mogła być wykonana w inne dni robocze.
W ustawie podobnie jak dziś były wyłączone szpitale ,służby odpowiedzialne za lad i porządek itd.
Jeżeli jakiś zakład pracy uzyskał zgodę na pracę w niedzielę musiał zameldować na posterunku policji ile osób będzie pracować w niedziele jaka prace będą wykonywać i jak długo.
W sumie można było uzyskać dosyć łatwo specjalne pozwolenie na to by zakład mógł pracować w niedziele.
Ustawa jeszczce precyzuje jak ma wyglądać czas pracy pracowników którzy muszą pracować w niedziele , ile wolnego przysługuje im gdy pracują w święta itd
Przeczytałem ten akt prawny i muszę powiedzieć że gdybym nie wiedział kto podpisal ten dekret to bym pomyślał że jakiś lewicowy rząd a nie monarcha ( przynajmniej taki jakiego mają w głowie zwolennicy #jkm ;) )
#ciekawostkizniemiec mój tag o Niemczech
Tekst ustawy
https://de.m.wikisource.org/wiki/Gesetz,_betreffend_Abänderung_der_Gewerbeordnung._Vom_1._Juni_1891#Artikel_9.
#zakazhandlu #ciekawostkihistoryczne #cesarz #4konserwy #neuropa
Pierwsza strona prawa
źródło: comment_8MwK1LTmc7WLxdclczPZWIrLgfb6b1F3.jpg
Pobierz