W ogole wydaje mi sie to dosc niesprawiedliwe. #medycyna #prawo
Gdy #psychiatria bierze pacjenta na artykul, zamykaja pacjenta na czas czekania na orzeczenie sadu.
A jak sie okaze, ze pacjent zdrowy, to nie dosc, ze w miedzyczasie zatruja go lekami, to jeszcze nie poniosa zadnych konsekwencji, a pacjent nawet zadnego odszkodowania nie dostanie za bezprawne pozbawienie wolnosci.
Wiem, ze 100% takich spraw jest wygrywanych przez lekarza (a przynajmniej nigdy nie slyszalem, zeby orzekli, ze pacjent jest zdrowy), ale jak kiedys jakis lekarz przegra to bedzie afera na cale TVN...
Powinno byc cos w rodzaju OC, ze jak lekarz nawali to pacjent dostaje odszkodowanie z OC sprawcy, a sprawca traci znizki.
Tak, wiem, #przemysleniazdupy bo i tak brak praktycznego zastosowania. A do tego #tagujenanocnej. No ale #nudzimisie, a lazienka zajeta, wiec nie moge isc sie umyc i spac.
@czarny_wir: 1. Pacjent zamykany w oddziale w celu obserwacji i diagnozy jest tylko obserwowany i diagnozowany, nie jest leczony, jeśli nie potrzebuje tego lub nie wyraża zgody na leczenie. 2. Chyba że wymaga zastosowania przymusu bezpośredniego (odsyłam do ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, artykuł chyba 17 czy 18) 3. Każdy lekarz ma OC, jesli pacjent czuje potrzebę to może pozwać lekarza i jeśli sąd to uzna za zasadne - zostanie
@dr_zajac: to zamknięte środowisko, bronią siebie nawzajem przed sądem... ostatnio rozmawiałam z sędzią, która prowadzila dwie sprawy o błąd medyczny, podobno coraz więcej ludzi zglasza uchybienia do sądu. Miejmy nadzieję, że wraz ze wzrostem pozwów przeciw lekarzom zwiększy się odsetek uznanych za winnych. Wiem wiem, lekarze ratują nam zycie, są spółczesnymi superbohaterami ale prawda jest taka że wiedzą że wszystko im wolno i przestają dbać o dobro pacjentów
@Aequitas87: No i zwykle sa, ale tak teoretycznie, jakby zamkneli bez przeslanek, bo np. ordynator bardzo nienawidzi pacjenta, to by i tak nic nie stracili.
@czarny_wir to by to wyszło przy ocenie sądu po 3 dniach przymusu. Jeśli nie było interwencji pogotowia, policji czy innych służb, bądź skierowania z innej placówki wskazującej lub chociaż wywiadu od rodziny, że pacjent zagraża sobie lub innym to zamykanie na siłę jest śliskim tematem dla psychiatry.
@matka_wszystkich_psow akurat środowisko jest mocno podzielone i nikt, nikogo nie kryje, wręcz przeciwnie, chirurdzy zrzucają winę na anestezjologów, anestezjolodzy, choć niewinni muszą się tlumaczyc . Po prostu ludzie skarżą lekarza o błąd medyczny, tam gdzie występują powikłania danej procedury, bądź nie rozumieją przebiegu rozwoju choroby/leczenia. Pozatym wiele pozwów ma na celu wyszarpanie pieniędzy, a nie faktyczne wykazanie błędu.
@Aequitas87: Nigdy nie slyszalem zeby sady tak szybko dzialaly...
nie było interwencji pogotowia, policji czy innych służb
@Aequitas87: A co za problem wezwac takie sluzby? Jak wezwane, ze chcial sie zabic lub byl agresywny, to nie beda sprawdzac na miejscu tylko zawioza na izbe
Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak po tylu miesiącach totalnej suszy nie byliśmy gotowi na kilka dni deszczu? Przecież wszystkie rzeki w Polsce miały najmniejszy poziom od lat. Straszyli, ryby zdychały a teraz nagle powodzie? #powodz #susza #wisla #odra
Zapraszam do pisania swoich propozycji "na chlopski rozum" na temat zwalczenia powodzi na śląsku. Zaczne od mojej, skoro na Wiśle jest rekordowy niski poziom wody to może przekierujemy rzekę tak aby plynela do Wisły? #powodz
Gdy #psychiatria bierze pacjenta na artykul, zamykaja pacjenta na czas czekania na orzeczenie sadu.
A jak sie okaze, ze pacjent zdrowy, to nie dosc, ze w miedzyczasie zatruja go lekami, to jeszcze nie poniosa zadnych konsekwencji, a pacjent nawet zadnego odszkodowania nie dostanie za bezprawne pozbawienie wolnosci.
Wiem, ze 100% takich spraw jest wygrywanych przez lekarza (a przynajmniej nigdy nie slyszalem, zeby orzekli, ze pacjent jest zdrowy), ale jak kiedys jakis lekarz przegra to bedzie afera na cale TVN...
Powinno byc cos w rodzaju OC, ze jak lekarz nawali to pacjent dostaje odszkodowanie z OC sprawcy, a sprawca traci znizki.
Tak, wiem, #przemysleniazdupy bo i tak brak praktycznego zastosowania. A do tego #tagujenanocnej. No ale #nudzimisie, a lazienka zajeta, wiec nie moge isc sie umyc i spac.
2. Chyba że wymaga zastosowania przymusu bezpośredniego (odsyłam do ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, artykuł chyba 17 czy 18)
3. Każdy lekarz ma OC, jesli pacjent czuje potrzebę to może pozwać lekarza i jeśli sąd to uzna za zasadne - zostanie
Po prostu ludzie skarżą lekarza o błąd medyczny, tam gdzie występują powikłania danej procedury, bądź nie rozumieją przebiegu rozwoju choroby/leczenia.
Pozatym wiele pozwów ma na celu wyszarpanie pieniędzy, a nie faktyczne wykazanie błędu.
@Aequitas87: Nigdy nie slyszalem zeby sady tak szybko dzialaly...
@Aequitas87: A co za problem wezwac takie sluzby? Jak wezwane, ze chcial sie zabic lub byl agresywny, to nie beda sprawdzac na miejscu tylko zawioza na izbe