Wpis z mikrobloga

Mirki mam taki dziwny problem, jak chcę coś skopiować w corel draw to kursor przez dobre kilka sekund jest jako zajęty/praca w tle
Wkurza mnie to okropnie, bo cokolwiek skopiuję to z 8 sekund muszę czekać, zanim dalej będę mógł pracować.

Mam w10 jakby to miało jakieś znaczenie

#grafika #komputery #corel
lukasz728 - Mirki mam taki dziwny problem, jak chcę coś skopiować w corel draw to kur...

źródło: comment_9aYYcC4lyZAyfbQsKSe5NuLGclXeoPPf.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasz728: zależy co chcesz skopiować i w jaki sposób, czasem się tak zdarza zamuła, system nie ma nic do rzeczy, corel po prostu osadza obiekty w dokumencie (co ma swoje wady i zalety). Czasem lepiej rozłożyć sobie elementy zapisać nowy plik i zaimportować do dokumentu który edytujemy.

Możliwości kopiowania są w sumie dwie (zalezy czego).
w tym samym dokumencie
z dokumentu do dokumentu
  • Odpowiedz
@sorasill: kopiuję w tym samym dokumencie
nigdy mi się to wcześniej nie zdarzało i to na dużo gorszych sprzętach
dzieje się to nawet jak kopiuję malutkie pojedyńcze obiekty, nawet nie wiem, kwadrat 1x1cm
ja rozumiem wszystko, ale nie 8 sekund kopiowania małej pierdołki :)

od kiedy zainstalowałem sobie w10 pojawiło się jeszcze
  • Odpowiedz
@lukasz728: jaka wersja corela? Corel od x6 wprowadził jakieś durne style, które się masowo powielają w pliku i powodują jego zamulanie. Zapisz plik do wersji x5, zamknij corela, odpal corela wczytaj plik i sprawdź czy problem się rozwiązał
  • Odpowiedz
@lukasz728: kopiuj przez przesuwanie z prawym unikniesz zamulenia, myslalem ze jakieś wieksze bitmapy przenosisz, wewnątrz plików nie powinno być zwolnien - nawet przy większych obiektach, możesz tez duplikować CTRL + D. Co do klikana na pulpit to trochę dziwne, ale panie ja zajmuje się grafiką mam mało wspólnego z informatyką, wiem co musze :) |

Jaką wersje CDR posiadasz?
  • Odpowiedz